Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Na vlaky zadarmo pre študentov a dôchodcov pôjde 13 miliónov eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Na zabezpečenie cestovania zadarmo vo vlakoch pre študentov a dôchodcov a zároveň na zvýšenie zliav pre pracujúcich, čo využívajú železničnú dopravu, má v budúcom roku ísť 13 miliónov eur.

O takú sumu sa v aktuálnom návrhu rozpočtu na rok 2015 zvýšili výdavky určené pre osobnú železničnú dopravu. "Je to súčasťou toho balíka, ktorý sme avizovali, že bude implementovaný 17. novembra," potvrdil po dnešnom rokovaní vlády minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD). Práve od tohto dátumu sa má zaviesť do praxe cestovanie zadarmo pre študentov a dôchodcov. Následne sa má k tomuto opatreniu pridať od januára 2015 aj zvýšenie zliav pre pracujúcich na 50 %.

Kým teda v rozpočte na tento rok išlo na osobnú železničnú dopravu na zmluvy o dopravných službách vo verejnom záujme 205 miliónov eur, v roku 2015 to má byť 218 miliónov eur. Počiatek avizoval, že všetky detaily o cestovaní zadarmo pre študentov a dôchodcov predstaví ministerstvo v najbližšom čase. "Ešte si potrebujeme vyjasniť niektoré veci v rámci rezortu," vysvetlil. Potvrdil ale, že zľavy by mali mať všetky skupiny tak, ako to bolo deklarované. Ministerstvo pritom už v minulosti sľúbilo, že v súvislosti s týmto opatrením zvýši aj počet vypravovaných vlakov.

Vládou schválený rozpočet pritom dnes pre rezort dopravy odobril celkovú sumu 2,07 miliardy eur. Oproti aktuálnemu roku tak má rezort dostať o 8,24 % prostriedkov menej, čiže o 186 miliónov eur. "Určite by som si vedel predstaviť pre rezort viac peňazí, ale musíme vychádzať z reality, v ktorej dnes žijeme," zhodnotil Počiatek. Hlavným záväzkom vlády je však znižovanie deficitu verejných financií. Preto je podľa Počiatka prirodzené, že vo všetkých rozpočtoch jednotlivých kapitol je napätie. "To sa týka aj rezortu dopravy," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu