Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pod zdravotným dohľadom bude viac zamestnancov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA – Pod zdravotným dohľadom bude opäť viac zamestnancov, tvrdí Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici. Stane sa tak vďaka novelizácii zákona 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, týkajúcej sa najmä zdravia pri práci.

Podľa RÚVZ sa touto novelou zabezpečí zdravotný dohľad pre všetkých zamestnancov, a to diferencovane podľa miery zdravotného rizika pracovnou zdravotnou službou. Značne sa tým rozšíri počet zamestnancov, ktorým zamestnávatelia budú zo zákona zabezpečovať pracovnú zdravotnú službu.

"Od 1. januára 2012 sa zrušila povinnosť pre zamestnávateľov zabezpečiť pracovnú zdravotnú službu pre zamestnancov 1. a 2. kategórie prác. Znamenalo to, že sa nezabezpečoval zdravotný dohľad pri práci pre väčšinu zamestnancov. Dôvodom bolo zníženie ekonomických nákladov pre zamestnávateľov," hovorí Eleonóra Fabiánová, hlavná odborníčka hlavného hygienika pre odbor preventívne pracovné lekárstvo a toxikológia a zároveň odborníčka z oddelenia preventívneho pracovného lekárstva a toxikológie banskobystrického RÚVZ.

"Keďže novelizovaný zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia 15. júla 2014 prezident SR podpísal, bol tým ukončený legislatívny proces zabezpečujúci zdravotný dohľad pri práci pre všetkých zamestnancov. Dosiahne sa tým zosúladenie ustanovení v našich predpisoch s ustanoveniami smernice EÚ," pokračuje Fabiánová, ktorá patrila do odborného tímu pripomienkujúceho pôvodný zákon.

Podľa nej pracovná zdravotná služba poskytne zamestnávateľovi odborné a poradenské služby v prevencii pred chorobami, ochrane a podpore zdravia pri práci výkonom zdravotného dohľadu nad pracovnými podmienkami. Posudzuje tiež zdravotné riziká, ako aj zdravotnú spôsobilosť na prácu. Úlohy pracovnej zdravotnej služby pre zamestnávateľov budú plniť buď tímy zdravotníckych pracovníkov, jednotliví zdravotnícki pracovníci so stanovenou odbornosťou, alebo bezpečnostní technici vo vymedzenom rozsahu.

"Cieľom je dosiahnuť prispôsobenie práce človeku tak, aby pracovné prostredie a spôsob vykonávania práce neboli zdrojom zdravotných rizík a z nich vznikajúcich chorôb z povolania, iných poškodení zdravia a aby neprispievali k rozvoju ďalších chorôb súvisiacich s prácou. Zdravé pracovné podmienky majú totiž zdravie nielen chrániť, ale ho aj kladne ovplyvňovať," zdôrazňuje Fabiánová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu