Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico: Požiadavky na Rusko nie sú ultimátom

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Požiadavky na Rusko, ktoré schválili európski lídri na dnešnom summite EÚ v Bruseli na upokojenie situácie na Ukrajine, by nenazval slovenský premiér Robert Fico ultimátom.

Zdá sa mu, že ide o výsledok rozhovorov uplynulých dní medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom jeho francúzskym náprotivkom Francoisom Hollandom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. "Na niektoré veci má Rusko vplyv, na niektoré nemusí, spísané podmienky vychádzajú z určitých reálií," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že sa nimi nemá nikto tlačiť do kúta.

Pripomenul, že pokiaľ ich Moskva do 30. júna nesplní, tak je Európska únia pripravená na rozhovory o ďalších sankciách. "Aj na tento účel bol na 16. júla zvolaný ďalší summit Európskej rady, na ktorom bude dominovať téma Ukrajiny," avizoval Fico.

Privítal by, keby sa situácia na Ukrajine riešila pokiaľ možno čo najrýchlejšie mierovou cestou. Rovnako podľa nebo bude potrebné dotiahnuť rokovania o cene plynu medzi Moskvou a Kyjevom. Zlyhanie rozhovorov spôsobilo, že Rusko zastavilo dodávky pre Ukrajinu, tranzit pre európskych odberateľov naďalej funguje.

Jednou z podmienok, na ktorej sa dnes zhodla Európska rada, je začatie "zásadných" politických rokovaní o implementácii mierového plánu navrhnutého ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. EÚ ďalej žiada dohodu o mechanizme kontroly dodržiavania prímeria a monitorovania hraníc a hraničných priechodov Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Treťou podmienkou je stiahnutie separatistov z troch hraničných priechodov (Izvaryne, Dolžanskij, Červonopartizansk) a ich opätovné odovzdanie ukrajinským úradom. Poslednou je prepustenie všetkých rukojemníkov, vrátane pozorovateľov OBSE, zadržiavaných proruskými separatistami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu