Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kaník: Sudcovský talár budú môcť nosiť stále aj sudcovia napojení na mafiu!

Ľudovít Kaník
Ľudovít Kaník (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslancovi Národnej rady SR Ľudovítovi Kaníkovi z SDKÚ-DS nestačí preverovanie sudcovskej spôsobilosti, ktoré dnes schválil parlament. Právna norma podľa neho neočistí justíciu od sudcov, ktorí nemajú v talároch čo hľadať.

"Podľa tohto zákona je spôsobilý byť sudcom aj ten, kto je blízkym osobným priateľom mafiánskeho bosa," upozornil Kaník, ktorý chcel tento problém vyriešiť svojím pozmeňujúcim návrhom. Opozičný poslanec navrhoval preverovať aj to, či sudca nemá kontakty na mafiu. Navrhoval tiež, aby sa sudca mohol nechať preskúšať na detektore lži. Plénum Kaníkove návrhy neodobrilo.

Schválená novela zákona o sudcoch a prísediacich počíta s preverovaním sudcovskej spôsobilosti. Kaník tvrdí, že ide o spôsob preverovania, ktorý v minulosti umožnil, aby Štefan Harabin dostal previerku najvyššieho stupňa. "A pritom je známy jeho veľmi priateľský telefonický rozhovor s Bakim Sadikim," pripomenul Kaník.

Dodal, že keby prešiel jeho pozmeňujúci návrh, už by to nebolo možné. "Sudcu by to diskvalifikovalo nielen z pozície predsedu Najvyššieho súdu, ale aj z pozície sudcu ako takého," zdôraznil Kaník. Toho sa podľa opozičného poslanca zrejme obávajú takí sudcovia, ktorí tiež majú napojenie na podsvetie.

Smer-SD podľa Kaníka podľahol pri schvaľovaní zákona lobingu sudcov, ktorí sa obávajú prísnych opatrení na očistu justície. "Lobingu tej skupiny sudcov, ktorá sa obáva, že by sa pri previerkach odhalila ich morálna nespôsobilosť byť sudcami," povedal Kaník.

Dnes schválená právna norma sprísni od septembra pravidlá pre sudcov. Okrem iného zavádza preverovanie sudcovskej spôsobilosti a zároveň zavádza tajnú voľbu napríklad predsedu a podpredsedov Najvyššieho súdu či šéfa a podpredsedov Súdnej rady. Zmeny nadväzujú na novelu Ústavy SR z dielne Smeru-SD a KDH, ktorú parlament schválil na uplynulej schôdzi a ktorá okrem iného oddeľuje funkcie predsedu Najvyššieho súdu a Súdnej rady.

Novela o sudcoch a prísediacich sa venuje aj disciplinárnej zodpovednosti, boju so súdnymi prieťahmi či kontrole práceneschopnosti. Okrem iného mení aj doterajší systém kreovania disciplinárnych senátov. Disciplinárne veci sa senátom majú prideľovať náhodným výberom ako na všetkých všeobecných súdoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu