Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kiska bude osobne hovoriť s kandidátmi na sudcov ÚS SR

Andrej Kiska, prezident SR
Andrej Kiska, prezident SR (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prezident Andrej Kiska chce osobne spoznať kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. Zúčastní sa preto rozhovorov, ktoré s nimi bude viesť jeho poradný výbor. Uviedol to dnes v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Nová hlava štátu v pondelok (16.6) oznámila, že vytvorila päťčlenný poradný výbor, ktorého úlohou je do konca júna vypracovať odporúčanie. "Chcem sa aj sám osobne zúčastniť tých rozhovorov s kandidátmi, aby som ich počul a aby som sa s nimi spoznal, aby okrem odporučenia poradného výboru som mal osobne možnosť s nimi rozprávať," povedal v relácii Kiska.

Prezident si má spomedzi šestice kandidátov vybrať troch nových ústavných sudcov a vymenovať ich na 12-ročné funkčné obdobie. Ako dnes povedal, svoje rozhodnutie oznámi začiatkom júla. Súčasným sudcom Jánovi Lubymu, Jurajovi Horváthovi a Jánovi Auxtovi vyprší funkčné obdobie 4. júla. Špekuluje sa pritom, že by mohol odmietnuť všetkých, alebo časť kandidátov, ktorých schválili v parlamente poslanci vládneho Smeru-SD. Kiska v RTVS takúto možnosť nevylúčil.

"Ja by som nechcel predbiehať tieto udalosti. Poradný výbor je menovaný, pravidlá sú dané a tá dôležitosť toho, akí by ústavní sudcovia mali byť, je myslím si, všetkým jasné, takže ja čakám na ich odporučenie," uviedol. Za kandidátov na ústavných sudcov boli zvolení: predseda senátu Krajského súdu v Košiciach Juraj Sopoliga (nominant prezidentky Združenia sudcov Slovenska Dany Bystrianskej), sudkyňa Najvyššieho súdu SR Jana Baricová (navrhol ju predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin), sudca Krajského súdu v Nitre Ján Bernát (navrhol ho generálny prokurátor Jaromír Čižnár), notár a externý vysokoškolský pedagóg Miroslav Ďuriš (navrhol ho prezident Notárskej komory Karol Kovács), predsedníčka Okresného súdu Bratislava I Eva Fulcová (nominovali ju dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Pavol Kubíček a šéf Notárskej komory Karol Kovács) a predseda Krajského súdu v Košiciach Imrich Volkai (navrhla ho dekanka Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Gabriela Dobrovičová).

Úlohou poradného výboru je posúdiť šesticu kandidátov na sudcov ÚS SR a navrhnúť prezidentovi trojicu, ktorú by mal vymenovať do funkcií. Rozhodnutie výboru nie je pre prezidenta záväzné, konečné slovo pri výbere bude mať on sám. Za predsedu prezident ustanovil bývalého sudcu Ústavného súdu SR Jána Kľučku, ďalšími členmi výboru sú sudkyňa Najvyššieho súdu Zuzana Ďurišová, bývalý sudca ÚS SR Juraj Babjak, vedecký pracovník Ústavu štátu a práva SAV a bývalý člen Súdnej rady Jozef Vozár a napokon advokát a skúsený poradca ÚS SR Alexander Fuchs.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu