Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prioritou pre armádu by mal byť nákup vojenských vrtuľníkov, tvrdí Švec

Peter Švec
Peter Švec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ministerstvo obrany SR plánuje najneskôr počas letných mesiacov spustiť akvizičný proces na prenájom letových hodín pri nadzvukovom letectve a obmenu vojenských vrtuľníkov. Podľa bývalého vysokého funkcionára veliteľstva vzdušných síl, generálneho štábu a ministerstva obrany Petra Šveca by sa mal rezort obrany prioritne zamerať práve na nákup nových vrtuľníkov.

"Spôsobilosti, ktoré umožňujú vrtuľníky, sa dajú zabezpečiť na národnej úrovni. Je nezodpovedné, že naše predchádzajúce politické vedenia dovolili pokles počtu vrtuľníkov hlboko pod kritickú úroveň. Dosiahli sme jeden z najnižších koeficientov v celom regióne," zdôraznil Švec. Ako dodal, výhodou vrtuľníkov je ich široká možnosť využitia. 

"Práve z dôvodu ich multifunkčnej použiteľnosti na riešenie tak vojenských, ako aj nevojenských ohrození, tieto letecké prostriedky mali už dávno mať najvyššiu prioritu dokonca v rámci celých ozbrojených síl," doplnil Švec.

Podľa bývalého armádneho funkcionára na rýchlu akvizíciu spôsobilostí súvisiacich s požadovaným počtom vrtuľníkov naša ekonomika nemá dostatok finančných prostriedkov. Ako však dodal, existujú kombinované riešenia.

Slovenská armáda má v súčasnosti vo výzbroji vrtuľníky Mi-17, ktoré slúžia buď na prepravu osôb a materiálu, alebo sú súčasťou leteckej pátracej a záchrannej služby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu