Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Stav slovenskej armády si zjavne všimli už aj Američania: Chcú pomôcť pri obmene vrtuľníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Američania ponúkli Slovákom pomoc pri modernizačných projektoch. Jedným z nich je napríklad obmena zastaraných vrtuľníkov, ktorú plánuje Ministerstvo obrany SR spustiť začiatkom tohto roka.

"Americká strana nám ponúkla pomoc pri akvizíciách, napríklad viacúčelových vrtuľníkov. O tejto téme budem samozrejme bližšie informovať doma," uviedol minister obrany Martin Glváč po rokovaní s americkým partnerom Chuckom Hagelom. Glváč je na oficiálnej návšteve USA.

"Už viac ako 20 rokov trvá obranná spolupráca medzi našimi krajinami, ktorá významne prispela k modernizácii OS SR a chceme v nej pokračovať. Vďaka pomoci vo forme fondov, ktoré naša krajina využíva už niekoľko rokov, sme mohli napomôcť transformačnému procesu našich ozbrojených síl," dodal Glváč. S Hagelom taktiež hovorili o pôsobení slovenských vojakov v Afganistane, či o investíciách do obrany.

Ministerstvo obrany SR už avizovalo, že plánuje vrtuľníkový park obmeniť postupne do šiestich rokov. Armáda v súčasnosti disponuje vrtuľníkmi Mi-17, ktoré slúžia buď na prepravu osôb a materiálu, alebo sú súčasťou leteckej pátracej a záchrannej služby. Vrtuľníkom sa však postupne končí životnosť a do jej predlžovania už rezort neplánuje investovať. Mi-17 by tak mali nahradiť multifunkčné vrtuľníky, ktoré sa budú dať využiť aj v domácom krízovom manažmente.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu