Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

SDKÚ chce zlepšiť zdravotníctvo: Ľudia by si mali vyberať svoj poistný plán

Viliam Novotný
Viliam Novotný (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Po kresťanských demokratoch predstavila dnes plán na zlepšenie slovenského zdravotníctva aj SDKÚ-DS. Zmeny by chcela začať zadefinovaním nároku poistenca na zdravotnú starostlivosť.

Ako poznamenal na tlačovej konferencii v Bratislave podpredseda strany Viliam Novotný, v súčasnosti sa v zdravotníctve ponúka všetkým to isté a pacient pritom nevie, za čo platí, prípadne sa k starostlivosti aj nedostane.

Dnes je podľa SDKÚ-DS zdravotníctvo robené pre lekárov a nie pre pacientov, a to chce zmeniť. Spokojný má byť pacient, ktorý služby platí. Po holandskej inšpirácii chce preto opozičná strana ponúknuť pacientom možnosť výberu. "V SDKÚ sme presvedčení, že ľudia si vedia vybrať, ja ľudí nepodceňujem," skonštatoval dnes Novotný. Pacienti by si preto mali vyberať poistné plány v zdravotných poisťovniach na základe svojich konkrétnych potrieb.

Za zdravotné poistenie by sa pritom nemalo platiť viac. Ako priblížil Novotný, poistenec by si za svoj 14-percentný odvod povinne kúpil poistný produkt na celý rok. Desať percent z neho by išlo do solidárneho balíka a o štyroch percentách by rozhodoval sám poistenec. Peniaze by mohol využiť napríklad na poplatky za nadštandard, rehabilitácie, kúpele, stomatológa či rámy na okuliare. Novotný si myslí, že pre zdravotné poisťovne nie je nič zaujímavejšie, ako súťažiť cez poistné produkty o klientov.

SDKÚ-DS by tiež v budúcnosti chcela presadiť, aby sa v ambulanciách u lekárov neplatili žiadne poplatky. "Ambulancia nie je hypermarket," zdôraznil Novotný. V ambulanciách by sa preto nemalo platiť nič, výkony nad rámec definovaného balíka by lekári postupovali ako pohľadávky voči zdravotným poisťovniam. Tie by si mali následne vyrovnať účty s poistencami v rámci ročného zúčtovania zdravotného poistenia

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu