Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Protesty v oblasti súdnictva: Proti zmenám je aj plénum Krajského súdu v Bratislave

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Plénum Krajského súdu v Bratislave (KS BA) rovnako ako Plénum Najvyššieho súdu SR (NS SR) protestuje proti ústavným zmenám v oblasti súdnictva.

"Plénum Krajského súdu v Bratislave na svojom zasadnutí 11. júna jednohlasne prijalo uznesenie, ktorým sa v celom rozsahu stotožňuje s obsahom uznesenia Pléna NS SR zo dňa 10. júna a vyjadruje mu podporu," uviedol hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak.

Plénum NS SR protestuje proti ústavným zmenám v oblasti súdnictva, keď v utorok 10. júna poverilo predsedu NS, aby o tomto postoji informoval najvyššie štátne orgány SR a inštitúcie Európskej únie. Plénum NS poukazuje na fakt, že ústavný zákon, prijatý 4. júna NR SR, vo vzťahu k súdnej moci uzákonil možnosť ukončiť výkon funkcie sudcu aj iným spôsobom ako na základe právoplatného odsudzujúceho rozsudku alebo rozhodnutia disciplinárneho senátu. Schválený ústavný zákon a pripravovaný návrh vykonávacích zákonov k tomuto ústavnému zákonu nie sú podľa pléna NS v súlade s medzinárodnými štandardmi.

Plénum NS konštatuje, že prijatými zmenami (bezpečnostné previerky súčasných sudcov, odňatie trestnoprávnej imunity sudcov a finančné postihy za rozhodovaciu činnosť sudcov) sa vyslovuje kolektívna vina iba jednej z mocí členského štátu EÚ bez toho, aby bezpečnostné previerky boli vykonané i u moci zákonodarnej a moci výkonnej. Tento postup výkonnej moci a moci zákonodarnej s využitím policajných a spravodajských zložiek považujú členovia pléna za protiústavný, retroaktívny a likvidujúci nezávislosť súdnej moci. 

Predsedu NS preto plénum na svojom zasadaní poverilo, aby o proteste voči prijatým ústavným zmenám informoval najvyšších ústavných činiteľov SR, ministerstvo spravodlivosti SR, ale aj Európsku komisiu, Benátsku komisiu či Centrum asociácie sudcov Európskej únie. TASR o tom informovala v utorok 10. júna Kancelária predsedu NS SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu