Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mečiarove amnestie ostávajú v platnosti

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Amnestie Vladimíra Mečiara týkajúce sa kauzy zavlečenia syna prezidenta SR Michala Kováča ml. do cudziny, ostávajú v platnosti. Väčšina pléna dnes nepodporila pozmeňujúci návrh k novele Ústavy SR od Jána Mičovského (OĽaNO), ktorým chcel tieto amnestie zrušiť. Za zrušenie amnestií dnes hlasovalo len 41 poslancov zo 139 prítomných.

"Pri trestných činoch súvisiacich s únosom Michala Kováča ml. dodnes existuje podozrenie, že sa na nich podieľali orgány štátu. Zastavením vyšetrovania vznikol stav, ktorý výrazne znižuje dôveru v spravodlivosť štátu," upozorňoval Mičovský. Predstavitelia KDH mu odkázali, že za zrušenie amnestií bojujú dlhodobo, ale v súčasnosti na tom dohoda s vládnym Smerom-SD nie je.

Poslanci mali túto problematiku na stole naposledy v decembri 2012. KDH vtedy neúspešne navrhovalo uznesenie, ktorým by parlament amnestie odsúdil. Vo vyhlásení mal parlament konštatovať, že to boli nemorálne a bezprecedentné rozhodnutia nezodpovedajúce princípom právnej istoty a spravodlivosti.

V texte tiež malo byť, že prijatie týchto amnestií zabránilo objasniť, vyšetriť a potrestať všetkých tých, ktorí tento hanebný čin zavlečenia prezidentovho syna a občana SR mimo územia SR zosnovali a uskutočnili.

Opozícii však chýba pri tejto téme podpora vládneho Smeru-SD. Jeho predseda Robert Fico totiž tvrdí, že tieto amnestie sú amorálne, avšak z právneho hľadiska nezrušiteľné. Počas kauzy Veľký Slavkov sa však Fico vyhrážal koaličnému partnerovi Vladimírovi Mečiarovi (ĽS-HZDS) práve ich zrušením.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu