Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Smer zrušenie Mečiarových amnestií nepodporí

Jana Laššáková
Jana Laššáková (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD nepodporí zrušenie amnestií udelených Vladimírom Mečiarom, ktoré opätovne presadzuje KDH.

"Zotrvávame pri našom doterajšom postoji. Mečiarove amnestie boli nemorálne, ale prezident mal právo udeliť ich," uviedla predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková. Proti zrušeniu amnestií sa v minulosti staval aj predseda Smeru-SD Robert Fico s tým, že sú síce nemorálne, ale nezrušiteľné, čo potvrdil aj Európsky súd pre ľudské práva. Fico napríklad tvrdil, že by mal vrátiť právnický diplom každý, kto má ambície amnestie zrušiť. Za negatívny prvok v slovenskom právnom poriadku označuje Mečiarove amnestie aj poslanec Smeru-SD Otto Brixi. Ich zrušenie by ale podľa neho nemalo oporu v ústave a v zákone.

Viac ako 60 poslancov reagovalo na list podpredsedu Národnej SR a predsedu KDH Jána Figeľa, v ktorom ich informoval o ďalšej snahe zrušiť Mečiarove amnestie. Návrh zatiaľ nebol oficiálne predložený, očakáva sa to koncom týždňa, informoval hovorca KDH Matej Kováč. 

Predseda KDH Ján Figeľ oslovil so žiadosťou o podporu pre zrušenie amnestií všetkých poslancov NR SR, ktorým napísal list. O zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara sa KDH usiluje už dlho. Podľa predsedu hnutia chcú otvoriť dvere spravodlivosti, aby mohla účinne konať. „Únos a vražda sú nedokončeným prípadom na svedomí slovenskej štátnej moci. Živé svedomie nedovolí zakrývať alebo odložiť takéto zločiny ad acta. Postoj k týmto záležitostiam je vecou viac osobnou a morálnou než kolektívnou a straníckou. Preto som písal listy všetkým jednotlivým poslancom, nie klubom,“ vyhlásil Figeľ. Podľa Figeľa KDH opätovne prichádza so svojou snahou teraz, pretože od 1. septembra sú platné dôležité systémové zmeny v súdnictve vďaka novele Ústavy SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu