Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Gašparovič o tom, či vymenuje nových sudcov ÚS: Pravdepodobnosť je 50 ku 50

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Pravdepodobnosť, že odchádzajúca hlava štátu Ivan Gašparovič do konca svojho funkčného obdobia vymenuje troch nových sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR, je 50 ku 50. Gašparovič to uviedol v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Ako pripomenul, svoj post zastáva do 15. júna a dovtedy má právo a povinnosť robiť úkony, ku ktorým ho zaväzuje Ústava SR. To sa týka aj výberu troch ústavných sudcov. Upozornil, že ak tak spraví, jeho nástupca Andrej Kiska nemá podľa ústavy právo ani možnosť ich sľub neprijať.

Gašparovič spomenul aj druhú alternatívu, teda, že sa s Kiskom dohodne na tom, že ich vymenuje on. "Nechajte to na mňa. Určite sa rozhodnem správne," reagoval.

Parlament zvolil šesticu kandidátov na ústavných sudcov, prezident si z nich vyberie troch, ktorí vymenia Jána Lubyho, Juraja Horvátha a Jána Auxta. Im sa funkčné obdobie končí 4. júla tohto roka. Za kandidátov sú zvolení predseda senátu Krajského súdu v Košiciach Juraj Sopoliga, sudkyňa Najvyššieho súdu SR Jana Baricová, sudca Krajského súdu v Nitre Ján Bernát, notár a externý vysokoškolský pedagóg Miroslav Ďuriš, predsedníčka Okresného súdu Bratislava I Eva Fulcová a predseda Krajského súdu v Košiciach Imrich Volkai.

Za najväčšie sklamanie vo svojej funkcii označil Gašparovič kritiku za nevymenovanie Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Podľa neho išlo o nezaslúženú kritiku. Za svojím rozhodnutím si naďalej stojí. Zároveň bude Čentéša podporovať v tom, aby sa prípadne obrátil na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. "Dopredu vyhlasujem, že nemám absolútne obavy, že by európski právnici nepotvrdili moje rozhodnutie," konštatoval prezident.

So správou o stave republiky už bol rozhodnutý vystúpiť

Dosluhujúci prezident SR Ivan Gašparovič bol rozhodnutý vystúpiť v parlamente so správou o stave republiky. Neumožnili mu to však jeho pracovné povinnosti, lebo bol odcestovaný v zahraničí.

"Keďže schôdza od utorka pokračuje, tak záleží na tom, ako sa dohodnem s predsedom Národnej rady SR," uviedol s tým, že svoje vystúpenie má v hlave a vie, čo povie. "Takže to nie je problém," dodal.

Gašparovič za posledné dva týždne absolvoval niekoľko zahraničných pracovných ciest. V Českej republike bol 27. až 28. mája na rozlúčkovej návšteve, tento týždeň vo Varšave na regionálnom stretnutí prezidentov so šéfom Bieleho domu Barackom Obamom, v piatok (6.6.) vo Francúzsku na oslavách 70. výročia vylodenia spojencov v Normandii. V sobotu (7.6.) sa zúčastnil na inaugurácii nového ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.      

Hlava štátu naposledy využila svoje ústavné právo a požiadala predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku o vystúpenie pred poslancami vo februári 2009. Svoj názor na stav v spoločnosti chcel Gašparovič prezentovať aj za predchádzajúceho kabinetu Ivety Radičovej, jeho plány však prerušil pád vlády a predčasné voľby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu