Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Glváč: Zasadnutia ministrov obrany V4 chceme rozšíriť aj o Ukrajinu

Martin Glváč
Martin Glváč (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Slovensko dnes navrhlo, aby sa budúce stretnutie ministrov obrany krajín Vyšehradskej štvorky (V4), ktoré sa bude konať v réžii slovenského predsedníctva V4, rozšírilo aj o ukrajinského ministra obrany. Uviedol to minister obrany SR Martin Glváč v rámci konferencie ministrov obrany NATO v Bruseli.

Minister pripomenul, že ešte pred začatím oficiálneho zasadnutia ministrov 28. členských štátov aliancie sa konalo stretnutie ministrov z krajín V4, ktorému predsedal jeho maďarský rezortný kolega.

Maďarsko je do konca júna predsedníckou krajinou V4, od 1. júla túto funkciu prevezme Slovenská republika.Glváč uviedol, že štvorica ministrov zhodnotila predchádzajúce obdobie a venovala sa niektorým prioritám, ako napríklad spoločné bojové jednotky v rámci NATO, a s tým spojenými technickými záležitosťami.

"Navrhol som, a môj názor bol prijatý, že budúce zasadnutie V4 rozšírime o ukrajinského ministra obrany," povedal Glváč.

Minister dodal, že medzi ďalšie iniciatívy slovenského predsedníctva v tejto regionálnej skupine patrí aj užšia spolupráca vojenských spravodajstiev, ktorú chce okrem štvorice krajín V4 rozšíriť aj o Rumunsko a pobaltské krajiny. Detaily by mal prediskutovať 12. júna počas návštevy svojho poľského rezortného kolegu v Bratislave.

Ďalšou iniciatívou, ktorú predstavil minister Glváč, je okrem zasadnutia vo formáte V4+1 na úrovni ministrov obrany zorganizovať podobné zasadnutie aj na úrovni riaditeľov vojenského spravodajstva, kde bude takisto pozvaný predstaviteľ Ukrajiny.
   

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu