Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dzurinda a Mikloš vystupujú z SDKÚ: Neuveríte, čo o Mikim povedal úhlavný nepriateľ Fico!

Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš Zobraziť galériu (6)
Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dvojnásobný expremiér Mikuláš Dzurinda a exminister financií Ivan Mikloš oznámili na tlačovej konferencii vystúpenie z SDKÚ-DS. Dôvodom sú nenaplnené ambície strany. Zdá sa, že za odchodom Dzurindu smúti aj premiér Robert Fico. Ten totiž na jeho adresu nešetril lichôtkami. Dzurinda a Mikloš vyhlásili, že v parlamente zostávajú. Zostanú zrejme aj v poslaneckom klube strany.

 „Nevidím dôvod v parlamente nezostať,“ povedal Dzurinda dnes novinárom s tým, že sa možno bude viac vyjadrovať k vnútornej politike, keďže bude slobodnejší. Dzurinda s Miklošom sa nechystajú vstúpiť do inej strany ani zakladať novú. „S takouto úvahou ma kamarát neprekvapil, že by sme vstupovali do inej strany alebo zakladali novú stranu,“ uviedol. Podľa Dzurindu otázka zotrvania v poslaneckom klube SDKÚ-DS bude závisieť od vedenia strany, či si bude želať ich zotrvanie v klube. Bude to predmetom rokovaní. „Nechceme škodiť. Ak bude záujem udržať poslanecký klub, sme pripravení sa o tom rozprávať,“ zdôraznil Dzurinda.

Ivan Mikloš a Mikuláš
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

O konci politickej kariéry Dzurinda neuvažuje. „Čo je to koniec v politike? Cítim sa dobre. Politika ma baví. Téma konca v politike mi nenapadla,“ povedal. O dva roky sa kandidovať do parlamentu nechystá. Mikloš ho doplnil s tým, že nepredpokladá, že bude v roku 2016 kandidovať do parlamentu. Rovnako ako Dzurinda nechce vstúpiť do inej strany, ale mandát chce vykonávať celé volebné obdobie. „Naše rozhodnutie je na pozadí pomôcť kryštalizácii pravicovej politickej scény,“ doplnil Dzurinda. Dzurindu však baví stále politika i domáca politická scéna.

Podľa Mikloša ich rozhodnutie dozrievalo dlho. Na odchod zo strany mali dva dôvody. Prvým bola nespokojnosť s tým, ako sa strana vyvíja. „Nechceme ďalej niesť zodpovednosť za tento vývoj,“ vyhlásil Mikloš. Druhý bolo vťahovanie do vnútorných polemík a sporov v SDKÚ-DS. Predsedovi strany Pavlovi Frešovi oznámili rozhodnutie pred tým, ako informovali médiá. Predseda ho zobral na vedomie. Pre odchod zo strany sa rozhodli minulý týždeň, keď zaznievali úvahy o zvolaní mimoriadneho kongresu a vťahovaní Mikloša do hry o vedúce kreslá.

Podľa Dzurindu to nebolo jednoduché rozhodnutie. „Cieľom nie je strana. Tá je prostriedok, cez ktorý môžete niečo urobiť,“ povedal s tým, že politická strana je len nástroj, aj keď strana ako CDU je pilier, na ktorom stojí dnes aj európske spoločenstvo. Upozornil, že pokiaľ strana bude schopná prijímať rozhodnutia napriek bolestiam žalúdka, bude mať nádej na budúcnosť. „Dnes pociťujem také bolenie, ale aj súlad rozhodnutia s mojím svedomím,“ povedal. Tvrdí, že sa snažil nezasahovať do práce nového vedenia, ktoré nastúpilo v roku 2012. „Vývoj je taký, s ktorým nie sú spokojní členovia a predstavitelia strany. Do tohto vývoja sme stále vťahovaní stranami rôznych názorových náhľadov a médií. Sledujeme pohyby, ktoré sa nám aj nepáčia,“ konštatoval.

Ivan Mikloš a Mikuláš
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Dzurinda nechce hodnotiť šance SDKÚ-DS. „Necítil by som sa dobre, keby som veštil,“ uviedol. Sám necíti, že by v politickej kariére spravil vážnu chybu. Nikdy sa nerozhodoval urýchlene. Konzultoval rozhodnutia.

FICO: Bol to schopný politik

Premiér Robert Fico (Smer-SD) považuje niekdajšieho dvojnásobného premiéra Mikuláša Dzurindu za schopného politika. Fico to spomenul vo svojom komentári k ohlásenému odchodu Dzurindu z jeho materskej SDKÚ-DS, ktorú opúšťa aj s bývalým ministrom financií Ivanom Miklošom. „Napriek tomu, že som politik z úplne iného tábora, ako je pán Dzurinda a máme na mnohé veci diametrálne iné názory, napriek tomuto všetkému sme schopní ako dvaja ľudia normálne komunikovať,“ vyhlásil Fico na tlačovej besede po dnešnom rokovaní vlády.

Podľa Fica je v politike veľmi zriedkavé, že dvaja silní oponenti, ako bol on a Dzurinda, sú schopní podať si pri stretnutí ruky a normálne sa ľudsky porozprávať. „Preukázateľne minimálne v zahraničnej politike je tu súlad v základných názoroch na smerovanie Slovenskej republiky,“ dodal. Premiér Fico poznamenal, že Dzurinda v čase svojho vládnutia mal často veľmi komplikované situácie. „Prijímal rozhodnutia, s ktorými som sa ja nikdy nestotožnil, ale ľudsky opakujem, že je to človek, ktorý profesionálne politiku vedel robiť – hodnotovo podľa jeho predstáv - ale určite ju vedel robiť,“ dodal.

Štefanec je šokovaný: Toto znamená značné oslabenie

Rozhodnutie Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša odísť z SDKÚ-DS podpredsedu strany Ivana Štefanca prekvapilo. Priznal to dnes pred novinármi s tým, že to nikoho neteší, lebo to znamená oslabenie strany.

"Ideme bojovať v zložení, v akom sme. Ja podpredsedom ostávam," deklaroval. O kroku Dzurindu a Mikloša vopred nevedel, vraj sa to dozvedel až z médií. Pripúšťa aj interpretáciu, že ich postup je vyjadrením nedôvery voči vedeniu strany. Na otázku, či má líder SDKÚ-DS Pavol Frešo jeho dôveru, odvetil, že je to normálny predseda strany. "Každý má príležitosť na zlepšenie," odkázal.

Či dnešná udalosť urýchli zvolanie mimoriadneho Kongresu SDKÚ-DS, ktorý je plánovaný na prelome rokov, zatiaľ Štefanec povedať nevedel. Aj tejto téme sa bude totiž venovať štvrtkové (5. 6.) Prezídium strany.

Podpredseda SDKÚ-DS Martin Fedor, ktorý nedávno hrozil odchodom zo straníckej funkcie, rozhodnutie Dzurindu a Mikloša komentovať nechcel. "Všetko o fungovaní alebo nefungovaní SDKÚ-DS si vydiskutujeme za zatvorenými dverami," avizoval. Frešo sa k situácii vyjadrí dnes na tlačovej konferencii.

Lucia Žitňanská (Most-Híd), ktorá opustila rady SDKÚ-DS vlani, tvrdí, že ona svoju nespokojnosť s fungovaním tejto strany vyriešila. "Necítim teraz potrebu ani komentovať, ani sa vyjadrovať k tomu, čo sa v SDKÚ-DS deje. Musia si to vyriešiť," zdôraznila. Na margo pravice ako celku poznamenala, že jednotlivé strany si musia nájsť svoje pozície. "Slovensko potrebuje politikov, ktorí budú robiť normálnu politiku a ponúkať vecné riešenia," dodala.

Dzurinda a Mikloš svoj krok vysvetlili tým, že po neúspešnom volebnom výsledku v roku 2012 došlo k výmene vedenia s ambíciou reštartovať politiku SDKÚ-DS a vrátiť jej dôveru. "Dnes, po dvoch rokoch a viacerých voľbách, sa zdá, že táto ambícia ostáva nenaplnená. V poslednom čase sú opakovane medializované informácie o vnútorných sporoch, možných zmenách a výmenách vo vedení SDKÚ-DS, kde sa objavujú aj špekulácie v súvislosti s našimi menami," píšu politici vo vyhlásení.

Do týchto vnútrostraníckych diskusií sa podľa svojich slov zámerne nezapájali. "Chceli sme, nech nové vedenie má priestor pre uplatnenie svojej vízie pri plnej zodpovednosti za smerovanie SDKÚ-DS. Aby sme umožnili slobodnú výmenu názorov a neboli ani zo strany vedenia, ani zo strany jeho kritikov, a už vôbec nie zo strany médií, vťahovaní do tohto zápasu, rozhodli sme sa k dnešnému dňu ukončiť naše členstvo v SDKÚ-DS," dodali politici.

Politológ: Pre stranu SDKÚ je to silný úder

Odchod Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša z SDKÚ-DS je pre stranu dosť silný úder. O to viac, že Dzurinda je zakladateľom strany. Myslí si to politológ Grigorij Mesežnikov. 

"Preferencie SDKÚ nie sú v poslednom čase vysoké, takže je tu možnosť ďalšieho poklesu," povedal Mesežnikov. Upozornil, že k oslabeniu strany príde aj v Národnej rade SR, keďže stratí dvoch poslancov. Odchod oboch mužov z hľadiska vnímania strany podľa neho hovorí o tom, že SDKÚ-DS si nevie vyriešiť svoje vnútorné problémy. 

Mesežnikov si myslí, že ukončenie členstva Dzurindu a Mikloša v strane naznačuje koniec ich politickej kariéry. "Podľa mňa je málo pravdepodobné, že by sa znovu zúčastnili na nejakom novom projekte, buď založením strany alebo vlastným pričlenením k nejakej inej strane," dodal. 

"Aby sme umožnili slobodnú výmenu názorov a neboli ani zo strany vedenia, ani zo strany jeho kritikov a už vôbec nie zo strany médií vťahovaní do tohto zápasu, rozhodli sme sa k dnešnému dňu ukončiť naše členstvo v SDKÚ-DS," uviedli v stanovisku.

Horský: Odchod Dzurindu a Mikloša otvára dvere Radičovej

 Odchod Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša z SDKÚ-DS otvára dvere expremiérke Ivete Radičovej, myslí si politológ Michal Horský. "Otvorenou a zaujímavou je otázka, či sa bývalá premiérka po tomto kroku navráti do strany, ktorej rady takým nemastným-neslaným spôsobom opustila," vyjadril sa Horský. Podľa jeho názoru mali Dzurinda a Mikloš odísť skôr. "Neskoro, ale predsa sa otec a krstný otec, zakladatelia SDKÚ-DS, odhodlali ku kroku, ktorý mal nasledovať bezprostredne po páde Radičovej vlády," povedal Horský. "Konsolidácia porazenej SDKÚ-DS spred dvoch rokov by vyzerala úplne inak, ako bude vyzerať súčasná konsolidácia, keď sa potáca na prahu zvoliteľnosti do parlamentu," dodal.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu