Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Matovičov útok na Procházku: Odhalil detaily o nelegálnom financovaní jeho kampane!

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezidentský kandidát Radoslav Procházka (Sieť) sa prostredníctvom Igora Matoviča (OĽaNO) pokúsil nakúpiť predvolebnú inzerciu načierno, s tým, že 50 až 90 percent z nej zaplatí v hotovosti, "na drevo" a bez akéhokoľvek dokladu. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič. Procházka to odmieta a chce ísť na detektor lži!

Hodnota reklamy, o ktorú išlo, bola podľa neho 17.200 eur s DPH a mala byť zverejnená v reklamnom médiu, ktoré vydáva rodinná firma Matovičovcov. "Vyžadoval odo mňa, aby som sa priamo podieľal na nelegálnom financovaní jeho kampane," vyhlásil Matovič. Dodal, že s ponukou na platbu v hotovosti nesúhlasil a transakcia medzi novinami a Procházkom následne prebehla štandardne, podľa zákona.

Matovič dodal, že rozhovor medzi ním a Procházkom prebehol medzi štyrmi očami, preto jeho obsah nemôže dokázať. Vyzval však Procházku, aby predstúpil pred detektor lži a tam preukázal, že tento rozhovor prebehol inak.

"Ak sa dokáže, že som si to vymyslel, odídem navždy z politiky," vyhlásil Matovič s tým, že ak Procházka na polygrafe neuspeje, mal by politiku opustiť on. "Špecialisti na reklamu odhadli, že Procházkova kampaň stála 700.000 - 800.000 eur, priznal však len 250.000 eur. Nie je rozdiel v tom, že aj v iných médiách platil 50 až 90 percent načierno, na drevo?" opýtal sa Matovič.

Dodal, že nad dnešným vyhlásením rozmýšľal takmer dva mesiace a dokonca zvažoval svoj odchod z politiky. Bolo by to však podľa neho zbabelé. "Po tejto skúsenosti si absolútne neviem predstaviť, že by som politikovi Procházkovi veril čokoľvek. Mrzí ma, že som týmto odhalením zobral niektorým ľuďom na Slovensku nádej," uzavrel Matovič. Dodal, že sa radil s právnikom, podľa ktorého samotný rozhovor medzi Procházkom a Matovičom nebol trestným činom a je ho možné odsúdiť skôr v etickej rovine.

Oslovili sme preto blízkeho spolupracovníka Miroslava Beblavého. Ten sa o obvineniach dopočul prvýkrát práve od nás. O ničom nevedel a zareagoval prekvapene. "Určite sú to hlúposti, ale nič bližšie k tomu povedať neviem. Radovi verím, ale na jeho kampani som sa nepodieľal," povedal nám Beblavý.

Procházka je ochotný ísť na detektor lži

Sám Procházka reagoval na svojom Facebooku nasledovným statusom: "Mám 42 rokov a ešte nikdy som nebol na detektore lži. Konečne poriadna príležitosť! Dúfam len, že Igor potom znovu nepovie, že to iba žartoval..."

Po prvých reakciách od Procházku, napísal Matovič takýto odkaz: "Mr. Ego si myslí, že je tak dobrý, že dokáže oklamať aj detektor."

"Vítam, že pán Procházka na detektor pôjde, ale zrejme 'vybuchne'. Dúfam len, že si to nerozmyslí," teší sa na jeho rozhodnutie Matovič.

Dubéci: Matovič klame

Reagovali aj ďalší ľudia zo Siete. "Za inzerciu v tituloch vydavateľstva Regionpress sme na základe faktúr zaplatili spolu 17.224 eur, z toho 2870 eur bola DPH. Nič nad rámec tejto sumy sme mu ani nezaplatili, ani nikdy neponúkali zaplatiť. Tak ja, ako aj pán Procházka, sme plne pripravení podrobiť sa vyšetreniu na detektore lži," vyhlásil Procházkov spolupracovník Martin Dubéci.

Na súboj Matovič verzus Procházka je zvedavý aj bývalý minister obrany Ľubomír Galko. "Ak som správne pochopil reakciu Radoslava Procházku na dnešné obvinenie Igora Matoviča, tak v krátkom čase, pokiaľ dodržia obaja slovo, jeden z nich definitívne odíde z politiky," napísal na sociálnej sieti.

Môže to byť účelové, tvrdí politológ

Politický analytik Ján Baránek považuje Matovičovo vyhlásenie za obvinenie, ktoré môže byť ťažké dokázať. "Pokiaľ sa stretli v klube bez svedkov, tak to bude tvrdenie proti tvrdeniu, no je hlavne na Radoslavovi Procházkovi, aby sa k tomu vyjadril," povedal pre agentúru SITA Baránek.

Podľa neho je tiež otázne, prečo Matovič s týmito tvrdeniami prišiel po dvoch mesiacoch. "Keď je viac-menej jasné, že Procházka mu berie percentá. Takže to môže byť aj účelové," dodal Baránek.

SaS verí, že Procházka Matovičove obvinenia vyvráti

Strana SaS verí, že Radoslav Procházka dokáže svoju bezúhonnosť a vyvráti tvrdenia Igora Matoviča (OĽaNO). Ten dnes obvinil kandidáta v nedávnych prezidentských voľbách, že si prostredníctvom neho chcel nakúpiť predvolebnú inzerciu načierno s tým, že 50 až 90 percent z nej zaplatí v hotovosti, "na drevo" a bez akéhokoľvek dokladu.

Vzniknutú situáciu, ktorá vytvára podozrenie na nahováranie k trestnému činu krátenia dane, považuje SaS za veľmi vážnu. "Už aj preto, že s menom Radoslava Procházku sa spája konsolidácia konzervatívnej časti pravicovej politickej scény a následná porážka Roberta Fica," uviedla strana vo svojom tlačovom vyhlásení. "Predpokladom víťazstva reformných síl v budúcich parlamentných voľbách je to, že ich budú viesť bezúhonní ľudia, ktorí si udržia dôveru voličov," dodali liberáli vo vyhlásení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu