Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico neprijme športovcov za výsledky dosiahnuté v roku 2013

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Úspešných slovenských športovcov, ktorí vlani reprezentovali našu krajinu na rôznych súťažiach, na Úrade vlády SR neprijmú. Športovci síce dostanú za svoje výkony finančnú odmenu od štátu, no s predsedom vlády SR Robertom Ficom sa nestretnú. Ich prijatie na úrade vlády za úspechy v roku 2013 sa totiž nepodarilo doteraz zorganizovať, ďalší termín už ministerstvo školstva považuje za nevhodný.

Úrad vlády vysvetlil, že pre celoročný tréningový režim vrcholových športovcov, odohrávajúci sa predovšetkým v zahraničí, sa toto stretnutie už tento rok nestihne zrealizovať. "Predseda vlády každoročne prijíma na pôde Úradu vlády SR športovcov reprezentujúcich Slovensko na medzinárodných vrcholových podujatiach. Robí tak dlhodobo preto, lebo si vysoko cení ich prínos pre šírenie dobrého mena Slovenska vo svete," uviedla hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Szabóová s tým, že na budúci rok sa premiér k tejto tradícii vráti.

Vláda SR ešte na svojom rokovaní 26. februára 2014 prerokovala a schválila, že ocenia športovcov – reprezentantov SR za výsledky dosiahnuté v roku 2013. Zároveň dala vláda podpredsedovi vlády a ministrovi vnútra, ministrovi školstva, ministrovi obrany a vedúcemu Úradu vlády SR úlohu zabezpečiť prijatie ocenených športovcov.

To sa však nestalo do prvého navrhovaného termínu – 28. marca, ani do druhého termínu – 28. apríla 2014. V marci športovcov neprijali, pretože niektorí z nich boli práve na zimných paralympijských hrách v Soči. Ani v novom, aprílovom termíne, sa prijať slovenských reprezentantov nepodarilo.

„Ďalšiu zmenu termínu už nepovažujeme za vhodnú, pretože okrem XXII. zimných olympijských hier a XI. zimných paralympijských hier 2014 v Soči sa v priebehu tohto roku uskutočnilo aj viacero ďalších významných športových podujatí, napr. majstrovstvá Európy vo vzpieraní, majstrovstvá Európy v zápasení, majstrovstvá sveta vo vodnom slalome v kategórii juniorov a do 23 rokov, majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji hráčov do 20 rokov alebo majstrovstvá Európy v krasokorčuľovaní,“ zdôvodňuje rezort školstva. Ministerstvo preto navrhlo úlohu schválenú vládou hovoriacu o prijatí športovcov zrušiť, kabinet dnes tento návrh odobril.

Odovzdanie finančných ocenení reprezentantom SR má zabezpečiť ministerstvo školstva v spolupráci s príslušnými športovými zväzmi. Podľa februárového uznesenia vlády si rozdelí približne 237-tisíc eur 235 športovcov v individuálnych športoch a tri družstvá. Počet športovcov, ktorých by prijal predseda vlády, mal byť z kapacitných dôvodov nižší, určiť ho mal úrad vlády.

Ocenení sú športovci a družstvá, ktorí sa v roku 2013 umiestnili na 1. až 3. mieste na majstrovstvách sveta, majstrovstvách Európy, Európskom svetovom festivale mládeže, svetovej univerziáde a deaflympijských hrách, a tiež športovci, ktorí dosiahli mimoriadne športové výkony.

Medzi ocenenými je napríklad tenistka Daniela Hantuchová či Dominika Cibulková, cyklisti Peter Velits a Peter Sagan či slalomárka Veronika Velez-Zuzulová. Odmena čaká aj hokejbalové ženské a mužské družstvo či strelkyne Danku Bartekovú a Zuzanu Štefečekovú a zjazdového lyžiara Adama Žampu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu