Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Gašparovič: Za nízku volebnú účasť na eurovoľbách môžu politické strany!

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič očakával nízku účasť v sobotňajších (24.5.) voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Taký slabý záujem ho však prekvapil.

Slovensko tretíkrát skončilo na poslednom mieste v celej únii. Kým v EÚ je účasť okolo 43 percent, na Slovensku tesne presiahla 13 percent. V roku 2004 to bolo 16,96 percenta a v roku 2009 dosiahla 19,64 percenta.

Podľa Gašparoviča je to aj výsledkom malej angažovanosti sa stabilných politických strán. Ďalšiu príčinu vidí v europoslancoch. "Tí po zvolení odrazu strácajú kontakt nielen s občanmi a voličmi, ale zdá sa mi, že niekedy aj so štátnou politikou. A to je zlé," uviedol prezident.

Myslí si, že by pomohlo, keby média niekoľkokrát do roka pripravili a odprezentovali diskusie s poslancami EP. Podobné stretnutia s ľuďmi by mali pravidelne organizovať aj samotní europoslanci. "Občania potrebujú, aby im vysvetlili, čo je ich náplňou práce, čo Európsky parlament prijal vo vzťahu k Slovensku, kde cítiť ich angažovanosť," vysvetlila hlava štátu.

Ako poznamenal prezident, Európsku úniu čaká v najbližšom čase reforma vzťahov medzi Európskym a národnými parlamentmi. "A o tomto by mali poslanci a politické strany diskutovať v priebehu celého roka," dodal.

Pre Gašparoviča je veľkým prekvapením víťazstvo krajne pravicovo orientovaného Národného frontu vo Francúzsku. Líderka strany Marine Le Penová presadzuje, aby sa Francúzsko vzdalo eura a zrealizovalo referendum o vystúpení krajiny z EÚ. "Nie je to dobrý signál pre demokratické sily," konštatoval prezident.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu