Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Matovič: Jediným vinníkom nízkej volebnej účasti sú politici

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Jediným vinníkom nízkej volebnej účasti v sobotňajších (24. 5.) voľbách do Európskeho parlamentu (EP) sú politici, ktorí ľuďom dostatočne politiku zhnusili. Pred novinármi to dnes uviedol líder OĽaNO Igor Matovič, ktorého hnutie podľa odhadovaných výsledkov získalo v eurovoľbách jeden mandát. Toho by sa mal zatiaľ ujať poslanec NR SR Branislav Škripek.

"Politici urobili všetko pre to, aby ľudia voliť nechodili. Zároveň nedokázali ľuďom vysvetliť, prečo sú tieto voľby dôležité," povedal v jednej z reštaurácií v bratislavskom Ružinove, kde si hnutie OĽaNO pozvalo svojich priaznivcov. Podľa jeho slov je však rád, že z voličov OĽaNO až 95 percent využilo krúžky, čiže nad voľbou rozmýšľali.

Matovič priznal, že predpokladal v rámci hnutia víťazstvo lídra kandidátky Jozefa Viskupiča a že Škripek bude v tesnom závese. "Aj vzhľadom na nízku účasť je výsledok takýto, rešpektujeme ho. Bola to súťaž tém, ktoré jednotliví kandidáti prinášali. Výsledkom je, že vyhrala téma hlasu kresťanov v Európe, ktorú priniesol Braňo Škripek," dodal.

Trinásť miest v Európskom parlamente by mali podľa doterajších odhadov obsadiť: Maroš Šefčovič, Monika Flašíková Beňová, Boris Zala, Vladimír Maňka (všetci Smer-SD), Anna Záborská, Miroslav Mikolášik (obaja KDH), Ivan Štefanec, Eduard Kukan (obaja SDKÚ), Branislav Škripek (OĽaNO), József Nagy (Most-Híd), Richard Sulík (SaS), Pál Csáky (SMK) a Jana Žitňanská (Nova, KDS, OKS).

Oficiálne výsledky volieb do EP sa začnú zverejňovať rovnako ako v ostatných štátoch EÚ dnes o 23. hodine v sídle Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku na bratislavských Palisádach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu