Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ústavnoprávny výbor k Hedvige Malinovej sa nekonal

Hedviga Malinová Žáková
Hedviga Malinová Žáková (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Mimoriadna schôdza ústavnoprávneho výboru parlamentu k stále neuzavretej kauze Hedvigy Malinovej Žákovej sa dnes neuskutočnila, zablokovala ju nedostatočná účasť poslancov za vládny Smer-SD i opozičných zákonodarcov.

Výbor preto nebol uznášaniaschopný, z celkového počtu 12 členov prišli iba Róbert Madej, Anton Martvoň (obaja Smer-SD), Radoslav Procházka (nezaradený, Sieť), Lucia Žitňanská (Most-Híd) a Miroslav Kadúc (OĽaNO).

Zasadnutie k prípadu Malinovej Žákovej iniciovala pätica opozičných členov výboru Procházka, Žitňanská, Kadúc, Gábor Gál (Most-Híd) a Martin Poliačik (SaS). Od generálneho prokurátora SR Jaromíra Čižnára žiadali vysvetlenie faktov súvisiacich s kauzou Hedvigy Malinovej Žákovej. "Prípad nie je ukončený ani po viac ako siedmich rokoch, bez presvedčivých vysvetlení dôvodov zdĺhavosti riešenia," konštatoval Kadúc. Zdôraznil, že sa opätovne navrhne zvolanie výboru ku kauze Malinová Žáková.

„Pokiaľ si niekto objedná divadelné predstavenie ako opozícia, je veľmi smutné, ak sa potom na neho ani nedostaví,“ konštatoval predseda ústavnoprávneho výboru Róbert Madej. Podľa jeho slov ide o fiasko opozície, za ktoré Smer-SD nikto viniť nemôže.

Ak by na výbor prišli všetci piati opoziční členovia, spolu s dvoma zástupcami Smeru-SD by výbor bol uznášaniaschopný. Madej pripomenul, že výbor nemohol zvolať v inom termíne, keďže opozícia o jeho zvolanie požiadala minulý piatok, na zvolanie mimoriadneho zasadnutia má sedem dní, a od dnešného večera do piatku má ústavnoprávny výbor naplánované spoločné rokovania s českým ústavnoprávnym výborom, ktorý prišiel na trojdňovú návštevu.

„Rešpektujem rozhodnutie kolegov, že v čase pred eurovoľbami sa venujú povinnostiam v regiónoch,“ dodal Madej. Kauzu Malinovej Žákovej Madej bližšie komentovať nechcel, podľa jeho slov ide o živú vec, ktorú treba nechať na verejný súdny proces.

„Pán predseda Madej si robí srandu z parlamentu, nehovorí pravdu a presne ukazuje, ako to Smer myslí s reformou justície,“ povedal Kadúc. Výbor mal byť podľa jeho slov zvolaný do siedmich dní iba v prípade, ak nebude určený presný termín, kedy sa má zísť. Opozícia to však určila tak, aby sa výbor konal v čase, keď bude možné zabezpečiť účasť generálneho prokurátora na výbore, zároveň mal poslancom predložiť správu, prečo sa prípad neuzavrel ani po siedmich rokoch.

„Teda aj termín po uplynutí sedemdňovej povinnosti od doručenia žiadosti,“ vysvetlil Kadúc. Vysvetlenia, prečo sa kauza zo začiatku prvého vládneho obdobia Roberta Fica ťahá sedem rokov, sa bude poslanec za OĽaNO dožadovať aj naďalej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu