Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

SMK: Kauza Hedvigy Malinovej ukázala, že priamy politický vplyv môže byť zlý

Hedviga Žáková Malinová
Hedviga Žáková Malinová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Strana maďarskej komunity (SMK) sa usiluje pomáhať občanom, ktorí pre svoju národnosť utrpeli ujmu napríklad sprostredkovaním právnej pomoci alebo poukazovaním na daný problém vo verejnosti. Pokiaľ ide o priame angažovania sa, je však skôr opatrná. "Keď nás niekto požiada, ponúkneme právnu pomoc. Ale aj kauza Hedvigy Malinovej ukázala, že priamy politický vplyv môže byť skôr zlý ako pozitívny," vyhlásil predseda SMK József Berényi.

V prípadoch problémov, o ktorých v SMK vedia, sa usiluje apelovať aj na prezidenta SR Andreja Kisku, aby podporil ich riešenie.

"Na železničnej stanici v Štúrove dostala cestujúca ostré vynadanie od pokladníčky preto, že si pýtala cestovný lístok po maďarsky, členom Maďarského zväzu skautov na Slovensku spôsobili škody na stanoch a autách mladí útočníci pri Limbachu, a na okolité skaly a chodníky napísali protimaďarské heslá, v Košiciach poškodili sochu svätého Štefana, prvého kresťanského maďarského kráľa," píše Berényi v liste Kiskovi.

Na otázku, či tieto problémy patria na stôl prezidentovi odpovedal, že ak sa ne neupozorňuje, orgány činné v trestnom konaní sa nimi často ani nezaoberajú. „Napísal som to preto, lebo verejná kontrola je v takýchto prípadoch vždy dôležitá. Je to otázka orgánov činných v trestnom konaní, nie politikov. Ale už sme videli, že keď sa tým nikto na najvyššej úrovni nezaoberá, nerieši sa to,“ vysvetlil Berényi.

Na otázku, či aktuálne existujú akútne politické problémy medzi maďarskou menšinou a slovenským národom, odpovedal negatívne. „Momentálne, chvalabohu, akútne politické problémy nie sú. Akceptujeme a berieme to, že vďaka otvorenej komunikácii v niektorých otázkach medzi premiérmi Maďarska a Slovenska, je tu iná nálada ako predtým, počas prvej Ficovej vlády, napríklad. A samozrejme, že to nechceme žiadnym spôsobom narušiť. Ale o otvorených otázkach treba rozprávať. Nemyslíme si, že slovensko–maďarská dôvera je na tej úrovni, aby sme mohli povedať, že všetko je v poriadku,“ konštatoval. Dodal, že cieľom SMK je zvrátiť postupný pokles počtu Maďarov na Slovensku, keďže početnosť menšiny sa za dvadsať rokov znížila o stodesaťtisíc členov.

Druhým cieľom SMK je podpora ekonomiky južného Slovenska. „Po prvé infraštruktúra, cesty na južnom Slovensku sú vo veľmi zlom stave,“ poznamenal Berényi. Ďalším problémom je podľa neho stav poľnohospodárstva a potravinárskeho priemyslu. „V roku 1989 približne 300.000 občanov južného Slovenska, väčšinou maďarskej národnosti, pracovalo v poľnohospodárstve. Teraz je ich okolo 30.000,“ upozornil. „A po tretie, sú možnosti rôznych špeciálnych grantových schém pre regióny s vysokou nezamestnanosťou,“ uzavrel Berényi.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu