Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Gál chce zvýšiť kontrolu odposluchov a využívania ITP

Gábor Gál
Gábor Gál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zvýšiť kontrolu používania odposluchov a informačno-technických prostriedkov (ITP) navrhne poslanec za Most-Híd Gábor Gál. V zákone chce stanoviť taxatívne podmienky, ktoré budú musieť byť splnené, ak má sudca podpísať súhlas s odpočúvaním. Právna norma má obmedziť podmienky pre nasadenie ITP a bližšie ich konkretizovať. Sudca v odôvodnení bude podľa Gála musieť posúdiť každú taxatívne stanovenú podmienku.

"Zároveň by sa mala zvýšiť reálna kontrola spravodajských služieb. Nevidím problém v tom, aby osobitný kontrolný výbor mohol v prípade potreby vstupovať aj do živých spisov. Deje sa to tak napríklad na výbore na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu, ktorému predsedám, a doteraz sme nemali problém s únikom informácií," konštatoval Gál. Výbor slúži ako odvolací orgán pre vydávanie bezpečnostných previerok. 

Slovenská informačná služba sa má podľa plánovaného nového zákona premenovať na Úrad civilného spravodajstva. O podobe návrhu sa diskutuje druhý rok, vláda zatiaľ konečnú verziu nepredstavila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu