Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kandidátka do europarlamentu Irena Belohorská bola online: Neuprednostňujú sa domáci výrobcovia!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Ako jedna z mála kandidátov vo voľbách má z europarlamentu skúsenosti. Preslávila sa aj ako poslankyňa slovenského parlamentu. Je predsedníčkou Únie žien na Slovensku a pred vstupom do politiky pracovala 20 rokov ako lekárka. Pozná zákulisie fungovania európskych štruktúr a podieľala sa aj na koncepcii sociálne a zdravotnej starostlivosti. Líderka kandidátky Strany demokratického Slovenska Irena Belohorská bola online.

-         Ambíciou SDS je byť pragmatickou stredoľavou stranou, ktorá sa chce opierať o realitu a jasné definície, nie utopiť sa v prázdnych a nesplniteľných sľuboch

-         V Európe chce otvárať otázky, ktoré slovenský občan potrebuje riešiť, aby sme sa vedeli nájsť napr. v zdravotníctve, školstve, inováciách, či výskume a vytvoriť tak podmienky aspoň približne také, ako v krajinách vyspelej Európy

-         Rovnako sa chce usilovať hľadať podporu v EÚ, aby sme pomohli požiadavkám nášho obyvateľstva a vedeli presadiť slovenské programy, či naopak použiť programy z Európy na zmenu situácie na Slovensku

-         Rozhodovanie o živote viac než 5 miliónov občanov musí byť v rukách zodpovedných a skúsených ľudí, s politickými a odbornými skúsenosťami

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

21.05.2014 10:07 - otázka od Eva
Vela stastia v eurovolbach:) Nech sa Vam dari!
Ďakujem, uvidíme ako voľby dopadnú. Uisťujem Vás, že budem pracovať v prospech Slovenskej republiky. Ďakujem všetkým, ktorí poslali svoje otázky, nedalo sa odpovedať na všetky. Želám vám pekný deň.
21.05.2014 10:05 - otázka od Ján
Kde nájdem informácie o SDS? Máte aj nejaké internetové stránky? Nič som nenašiel.
Informácie o SDS nájdete na webovej stránke www.sdska.sk.
21.05.2014 10:05 - otázka od Eva
Predpokladám, že politici vedia o rôznych rozkrádačkách a obohacovaniach sa, vedia o vplyvoch lobistických skupín - naozaj sa s tým nedá nič urobiť ???
Lobistické skupiny nebudú riešiť poslanci EP. Tie si treba riešiť na domácej politickej scéne.
21.05.2014 10:03 - otázka od Igor
Dobry den p. dr., prosim o Vasu reakciu na otazku: Aky jeVas nazor na ohrozenie EU a Slovenska v suvislosti s neustale rastujim poctom pripadov dovozu (jedmi a škodlivymi latkami) kontaminovanych potravin do EU a na Slovensko? Mame dostatocne vybudovany system ochrany a obrany pred bioterorizmom? Ako si predstavujete svoju pracu v tejto suvislosti v euroskom parlamente? Drzim Vam palce a cela rodina Vas budeme volit:-))))))
Otázka ohrozenia zdravotného stavu slovenského obyvateľstva potravinami je veľmi aktuálna. Nie je zabezpečená dostatočná kontrola (priame kontakty reštaurácií a stravovacích zariadení s dodávateľmi), neuprednostňujú sa domáci pestovatelia. Neviem prečo si majú ľudia kupovať jablká z južnej Afriky a máte problém kúpiť domáce. Dnes vieme, že onkologické ochorenia majú charakter skoro epidémie. Aj potraviny majú na tom svoju zásluhu. Mali by sme pristupovať veľmi zodpovedne a myslieť predovšetkým na mladú generáciu, aby nebola vystavená týmto škodlivinám.
21.05.2014 09:59 - otázka od Monika
Ako si predstavujete fungovanie vasej strany v europskom parlamente?
SDS bola prijatá 30. apríla v Ríme do Európskej demokratickej strany. Čiže poslanec, ktorý bude zastupovať SDS, bude členom tejto skupiny.
21.05.2014 09:58 - otázka od Juliana
Je podľa vás správne, aby Zdravotná poisťovňa preplatky svojim klientom zdaňovala? Dal by sa tento problém vyriešiť na Európskej úrovni alebo je to problém jednotlivých štátov? ďakujem
Zdravotníctvo je v subsidiarite, to znamená, že sa má riešiť na domácej úrovni. To je aj princíp Lisabonskej zmluvy. Veci, ktoré sa dajú riešiť doma, sa tam aj majú riešiť. Na európskej úrovni sa riešia zdravotnícke otázky len tie, ktoré súvisia s pôsobením životného prostredia.
21.05.2014 09:55 - otázka od Jarmila
Ako bývalá ministerka zdravotníctva, aký je váš názor na súčasný stav zdravotníctva? Je normálne, že za mesačné odvody do zdravotných poisťovní ľudia nedostávajú adekvátnu starostlivosť a za štandardné služby si v súkromných zariadeniach musia nadštandardne zaplatiť. Je to absurdné v tomto štáte.
Myslím si, že situácia v zdravotníctve je veľmi zlá. V EP som pôsobila aj v skupine pre boj s rakovinou. Slovensko sa v štatistike 5-ročného prežitia na toto ochorenie dostalo v dvoch diagnózach na posledné miesto. Išlo o rakovinu prsníka u žien a rakovinu konečníka u mužov. Sledovali sme úroveň prevencie a navrhovali sa doporučenia. Je smutné, že otázka prežitia na toto ochorenie závisí od miesta, kde žijete. Verím, že aj zdravotníctvo bude vedieť v budúcnosti lepšie narábať s nemalými odvodmi od občanov, že im bude vedieť zabezpečiť lepšiu zdravotnú starostlivosť. Ale to je problém pre domácich politikov.
21.05.2014 09:51 - otázka od Martina
ako vnímate rôznorodosť a široké spektrum slovenských kandidátov, ktorý kandidujú do EP? ďakujem
Už som sa k podobnej otázke vyjadrila - ide o nevyzrelosť politickej scény. Keby kandidovalo 10 strán, poviem je to veľa, ale že kandiduje 29, podľa mňa ide o politické hry. Uvidíme výsledok.
21.05.2014 09:49 - otázka od Jana
dobry den, comu sa chcete konkretne venovat v europskom parlamente? dakujem
Po prestávke by som chcela nadviazať na prácu, ktorej som sa venovala aj v prvom volebnom období EP. Ide o prácu vo výbore pre životné prostredie, zdravie. Okrem toho som pôsobila vo výbore pre rozvoj a bola som podpredsedníčka Eurolatu (parlament zložený zo 75 poslancov EP a 75 poslancov štátov strednej a latinskej Ameriky). Mala som správu aj o postavení detí.
21.05.2014 09:47 - otázka od Ivana
Dobrý deň, spomenuli ste v jednom z rozhovorov, že by ste sa chceli zasadiť za zrovnoprávnenie šancí na kvalitnú zdravotnú starostlivosť v rámci EU, aká je Vaša predstava "ako na to"?
Doteraz sme riešili len pohyb tovarov (veľa komodít je na Slovensku dokonca drahších ako v EÚ). Teraz by sme mali riešiť aj životnú úroveň - teda platy, dôchodky a zdravotnú a sociálnu starostlivosť. Lebo len vtedy, ak zvýšime životnú úroveň na Slovensku, prestaneme z daní Slovákov vychovávať kvalitných doktorov, vedcov, sestry pre EÚ a svet. A prerobíme dvakrát. Prvý raz, keď štúdium napríklad medicíny je bezplatné a druhý raz, keď tento človek prispieva svojimi daňami do daňového systému iného štátu. Toto treba zmeniť.
21.05.2014 09:44 - otázka od Alexandra
Nemyslíte si, že by sme mali "zoštíhliť" personálne obsadenie v európskych inštitúciách? nie je počet europoslancov príliš vysoký?
Lisabonská zmluva znížila počet poslancov na 751. Poslancov za jednotlivé štáty určuje tzv. Degresívna proporcionalita, znamená to, že v štáte s väčším počtom obyvateľov, jeden poslanec zastupuje viac obyvateľov.
21.05.2014 09:42 - otázka od Rado
Držím palce pri eurovoľbách.
Ďakujem Vám za podporu.
21.05.2014 09:41 - otázka od Santorius
...Dobrý deň,chcem sa spýtať,je podľa Vás normálne,že človek ktorého ľudia odmietli vo voľbách do VÚC s "čistým"svedomím ktoré nemá kandiduje do eurozašívarne?..pritom je podozrivý s tunelovania a korupcií..nepripadá Vám v tomto prípade,že europarlament je teplý flek pre skorumpovaných politikov?..
Vzhľadom na to, že ste nenapísali konkrétne meno, neviem o kom hovoríte, ale uisťujem Vás, že tieto problémy sa nedajú riešiť v EP. Tie treba riešiť doma a zase nie anonymne.
21.05.2014 09:40 - otázka od Ivka
Ako vnimate rozdiely v kvalite potravin, ktore su opakovane popisovane a v kvalite pitnej vody v krajinach eu?
Myslím si, že Slovensko dnes zažíva potravinové ohrozenie. Je na škodu veci, že sme mnohé normy, ktoré na Slovensku platili, zmenili. Dnes Slovensko v rámci voľného trhu má prístup k potravinám z celej Európy, žiaľ, dostáva sa na veľké množstvo rizikových potravín aj mimo Európy. Je na škodu veci, že vedúci predstavitelia štátu majú problém s reťazcami, ktoré Slovákom ponúkajú menejcenné, nekvalitné potraviny. Nie každý má možnosť ísť si nakúpiť do Rakúska. Na zisťovanie kvality pitnej vody som z prostriedkov, ktoré mi boli pridelené z EP, zaplatila štúdiu o kvalite pitnej vody v Prešovskom a Košickom VÚC v porovnaní s gastrointestinálnymi ochoreniami. Nemám spätnú väzbu, že by niekto túto kvalitnú štúdiu využil.
21.05.2014 09:35 - otázka od Michal
Pani Belohorská, v televízii RTVS ste boli spoločne v štúdiu s predsedom 7 STATOČNÝCH pánom Vladimírom Gurtlerom. Ten vytiahol maketu svojho nosiča a dosť netradične prezentoval kandidatúru svojej strany do EP. Čo vám vtedy prebiehalo v mysli,keď ste to videli? Dokonca v jednom bode s vami súhlasil. Čo si myslíte o tomto spôsobe kampane, keď médiá ovláda buď vládna stana alebo zahraniční majitelia. Je iná šanca presadiť sa, ak nemáte financie? Videli ste pasáž z vystúpenia, ktoré sa stalo videohitom? TU: http://www.mojevideo.sk/video/1f542/slovaci_zeru_sracky.html
Vystúpenie pána Gurtlera mi pripomenulo niektorých, ktorí v roku 1992 pred hlasovaním o rozdelení štátu sa nás chystali vešať. Musím povedať, aj tón, ktorým prezentoval svoje názory, je pre politickú scénu rizikom. Byť slušný ešte neznamená, že neviete argumentovať a presadiť svoje myšlienky.
21.05.2014 09:33 - otázka od Martin
O lukratívny džob v Bruseli sa kandidáti trhajú hlava - nehlava. Vás sa to p. Belohorská netýka. Alebo tiež?
Myslím si, že 333 kandidátov, ktorí kandidujú ukazujú, že Slovensko ešte nemá vyzrelú politickú scénu, skôr by som povedala, že ide o hru. Uvidíme akú.
21.05.2014 09:31 - otázka od Tino
važ.Pani Belohorská!Chcem sa opýtať na jeden dôvod prečo sa ĺudia majú zúčasniť týchto volieb a zrovna volit aj Vás.Bohužial ste vsetci nasi tam len do počtu!Vôbec sa nečudujem že ľudia narážajú len na tie Vaše královske platy za toto pre Vas a nič pre Nás myslím neviete vybaviť!!!Dakujeme stačilo pustite tam aspoiň mladších a ambiciozných ľudí!!!
Myslím si, že práca európskeho politika je zodpovednosť za 5 miliónov obyvateľov Slovenska a 500 miliónov obyvateľov EÚ. Táto zodpovednosť by mala byť v rukách skúsených ľudí a ľudí bez agresie a nenávisti. Do vrcholovej politiky by nemali ísť len ľudia, ktorí chcú, ale aj tí, ktorí na to majú. Použijem prirovnanie z medicíny. Čerstvo skončený lekár by chcel operovať srdce, ale musí si počkať až to bude vedieť aspoň tak, ako jeho učiteľ.
21.05.2014 09:27 - otázka od rastislav
pani Belohorská roky ste sa pohybovala v Európskych štruktúrach a za celé tie roky ste sa svojim voličom neprezentovala svojou prácou v EÚ parlamente .Teraz po niekoľkých rokoch prestávky opäť kandidujete ,necítite sa trochu trápne ? Finančne ste už dávno za vodou a ešte sa vám máli ?!
Výsledky mojej práce som prezentovala na webovej stránke, ktorú máte možnosť si pozrieť ešte aj dnes. Ako prvá zo slovenskej delegácie som mala veľkú prácu "tematická stratégia používania pesticíd". Práve v tejto práci som mal možnosť využiť svoje vedomosti a skúsenosti z účinkovania chemických látok na ľudí. Mnohé pesticídy, ktoré sa používali boli príčinou iniciácie a vzniku aj onkologických ochorení ako sú nádory mozgu, dýchacích ciest, leukémia ako aj ťažkých alergií. Po skončení hlasovania ma televízny komentátor vyzval k príspevku a miesto toho, aby sa ma opýtal na význam tejto práce, položil mi otázku: Čo poviete na to, pani poslankyňa, že pán poslanec Šťastný je dnes na Zimných olympijských hrách v Turíne. Keď som protestovala, že by sme mali hovoriť o práci, použil vetu: To by som nepredal. Čitateľ a poslucháč si musí uvedomiť, že poslanec môže prezentovať svoju prácu cez médiá len ak dostane príležitosť.
21.05.2014 09:22 - otázka od Mária
pani Belohorcová vždy som bola za HZDS,ktorou ste bola členkou,veľmi ma uráža,že tú dobu dehonestujú a vyčítajú dobre,že nie 3.sv.vojnu.Zdá sa mi že málo vystupujete/nie len vy/na objájenie tej doby.Keby sa nič neurobilo,ale že sme samostatné Slovensko stálo to za to. Pekný deň a veľa úspechu vo voľbách
Ďakujem za Vaše želanie k voľbám. Aj mňa mrzí, že sa dehonestuje obdobie vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Myslím si, že je to účel hry, že dnes prakticky som sama, ktorá pripomína hlasovanie vo Federálnom parlamente ČSFR. Mnohí tí, ktorí dnes Slovensko zastupujú tak nemusia vysvetľovať svoj "dedičný hriech", že boli proti rozdeleniu republiky a neverili schopnosti Slovákov viesť si svoj štát.
21.05.2014 09:18 - otázka od Frantik
Irenka, vy ste vraj odbornicka na zdravotnictvo . Myslite si , ze uroven slovenskeho zdravotnictva je na vyssej urovni ako v zaostalych africkych krajinach ? Myslite si ze ma dost zdrojov , ktore su vykradane cez sukromne zdravotne poistovne , manazment a rozne firmy politikov smeru a mafie , ktori robia biznis v slovenskom "zdravotnickom priemysle" ?
Slovenské zdravotníctvo je na vysokej, a mohla by som povedať špičkovej úrovni. A tým myslím prácu lekárov, sestier a zdravotníckeho personálu. O tom svedčí aj skutočnosť, že o naše sestry a lekárov je mimoriadny záujem nielen v Európe, ale aj vo svete. Horšie je to už s vybavením nemocníc a organizáciou, resp. s poistným systémom. Dnes na Slovensku považujeme za nadštandard izbu so sprchou a toaletou. Myslím si, že to nie je štandard 21. storočia. Počas môjho obdobia ako ministerky zdravotníctva som upozorňovala, že nie je dobré do systému pustiť viacej poisťovní, najskôr treba zabehnúť jeden systém, pre 5 miliónov obyvateľstva je luxus mať toľko poisťovní, koľko máme. To umožňuje potom stratu mnohých prostriedkov na úkor ich lepšieho využitia.
21.05.2014 09:13 - otázka od Tutanmachon
Zdravim, Kto ste a preco mate zaujem sa zasit v europarlamente. Ide vam cisto o velke peniaze?
Práca v europarlamente si vyžaduje už určité skúsenosti. Politici, ktorí dnes zastupujú napríklad Nemecko, Francúzsko... sú členmi EÚ aj 34 rokov, jedno volebné obdobie je príliš krátke na to, aby ostatní poslanci dôverovali vašej práci a teda, poverili vás prípravou závažnejších dokumentov. Som rada, že som mala príležitosť byť ako jediná z 12 nových členských štátov vo vedení Európskeho parlamentu. Aj pre mňa ako skúsenú političku to bolo veľmi zaujímavé obdobie.
21.05.2014 09:10 - otázka od Peter Korček
Koľko ostalo v HZDS dlhov ? Nemyslite si, že bolo aj Vašou povinnosťou z ohľadom na to, že ste roky zastávala ústavné posty a dostávala nadštandardný príjem, vyriešiť dlhy v HZDS a až potom zakladať "čistú" novú stranu?
Dobrý deň prajem. Máme pekný deň a ja sa teším, že mám túto možnosť online rozhovoru. Stalo sa pravidlom, že za posledné 4 roky bolo veľmi málo príležitostí takejto diskusie. HZDS založilo štát - Slovensko a verilo, že sa mu podarí etablovať sa v Európe. Podarilo sa nám v tom období, kedy aj vtedajší politici (mnohí z nich dnes kandidujú za Slovensko) tomu neverili. V dnešnom období, dá sa povedať, že HZDS vyčerpalo celú svoju politickú silu a úlohu. Pri ekonomických rozhodnutiach som sa nikdy nezúčastňovala.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu