Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prvé reakcie po nezvolení Harabina: Je to nádej k lepšiemu!

Štefan Harabin
Štefan Harabin

BRATISLAVA - Členovia Súdnej rady SR, ktorí sa vyslovili za zmenu v justícii, si zaslúžia poďakovanie a úctu k ich odvahe. V reakcii na pondelkový (19.5.) výsledok voľby predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR, v ktorej neuspel žiaden z trojice kandidátov, vrátane Štefana Harabina, to dnes uviedol poslanec NR SR Miroslav Kadúc (OĽaNO).

Ako uviedol, teší ho výsledok hlasovania súdnej rady v Sobranciach, ktorá z troch kandidátov nevybrala predsedu NS. "Znamená to, že Štefan Harabin je verejnosťou vnímaný ako osoba, ktorá na čelo justície z etického pohľadu nepatrí, už nemôže v novej voľbe opätovne kandidovať. Ide o pozitívnu správu pre občanov aj slovenskú justíciu," poznamenal člen Ústavnoprávneho výboru NR SR. Podľa jeho slov teraz ostáva veriť, že sa medzi sudcami nájde kandidát, ktorý dokáže súdnu moc dostať na cestu zvyšovania dôveryhodnosti a nie opačne.

"Rozhodnutie súdnej rady považujem za nádej pre zmenu k lepšiemu. Odvrátila sa hrozba prepadu na samé dno dôveryhodnosti. Som presvedčený, že všetci, ktorí majú záujem budovať právny štát, založený na spravodlivosti bez ohľadu na politický či iný prospech, by mali členom súdnej rady, ktorí sa za zmenu svojím hlasovaním vyjadrili, prejaviť úctu k ich odvahe a statočnosti. Ďakujem sudcom za zodpovednú a treba povedať, že aj odvážnu voľbu v týchto ťažkých časoch našej spravodlivosti," uviedol Kadúc. Členovia súdnej rady podľa neho preukázali zodpovednosť a využili historickú možnosť zmeniť pohľad verejnosti na justíciu k lepšiemu a vydať sa na cestu obnovy dôvery.

Predseda SaS Richard Sulík reagoval slovami, že súdna rada pochopila, že opätovné zvolenie Harabina by bolo obrovským škandálom. "Je však otázkou, či je výsledok voľby predzvesťou pozitívnych zmien v justícii alebo udržovanie status quo s novými tvárami," podotkol.

Podľa exministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd) sa zdá, že premiér Robert Fico (Smer-SD) aj sudcovia ešte úplne nepochopili, že osoba Štefana Harabina škodí imidžu strany Smer-SD aj imidžu slovenskej justície. "Nezvolenie žiadneho kandidáta na predsedu NS však považujem za druhú šancu pre tých, ktorí môžu nominovať do ďalšej voľby dobrých kandidátov,“ reagovala.

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Zajac je presvedčený, že nezvolenie Harabina je dobrá správa pre Slovensko, pretože v ďalšom kole volieb môžu byť navrhnutí noví kandidáti a súdna rada má šancu, aby zvolila dôstojného reprezentanta súdnictva na Slovensku. 

"Rovnako je tu veľká pravdepodobnosť, že nového predsedu NS vymenuje už nový prezident Andrej Kiska, ktorý do tejto voľby prípadne môže zasiahnuť aj tým, že nominuje troch nových členov súdnej rady. Som presvedčený, že to pomôže deharabinizácii súdnictva na Slovensku," dodal Zajac.

Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) považuje za dobré, že Harabin je nateraz mimo hry, ale neradoval by sa predčasne. "Pokojne môžeme byť svedkami situácie, že ani druhá voľba nebude úspešná, čo mu znovu otvorí cestu k tomu, aby kandidoval. Je možné, že takáto hra sa bude s občanmi hrať. Kým teda nie je zvolený nový predseda NS, je predčasné uzatvárať to tak, že sa skončilo jedno negatívne obdobie v justícii," uzavrel.

O post predsedu NS sa na zasadnutí súdnej rady v Sobranciach uchádzali traja kandidáti. Okrem Harabina to boli sudkyne Jana Bajánková a Zuzana Ďurišová. V prvom kole nebol zvolený nikto, do druhého postúpili Harabin a Bajánková. Ani v opakovanej voľbe však nikto z kandidátov nezískal dostatočný počet hlasov na zvolenie. O predsedovi NS sa teda bude rozhodovať v nových voľbách, ktorých termín zatiaľ nie je známy. Nebudú sa však môcť na nich zúčastniť kandidáti, o ktorých sa hlasovalo v pondelok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu