Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

U Fica bola vlani priemerná mzda 1 300 eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: vlada.gov.sk)

BRATISLAVA – Na Úrade vlády SR bola vlani priemerná skutočná mesačná mzda 1 297,18 eura. Úrad vlády mal v roku 2013 takmer o 10 miliónov vyššie výdavky, než bolo pôvodne schválené v štátnom rozpočte.

Najprv mu schválili výdavky vo výške 26,7 milióna eur, ale počas roka ministerstvo financií rozpočtovými opatreniami túto sumu zvýšilo na 36,1 milióna eur. Z tejto upravenej čiastky napokon úrad vyčerpal 99,87 percenta. Vyplýva to zo správy o hospodárení kapitoly úradu vlády, ktorú dnes vzala na vedomie vláda.

Plánovaný počet zamestnancov úradu vlády v roku 2013 bol najprv 519 osôb, z toho v štátnej službe 319, vo verejnej službe 198 a ústavní činitelia. Stav zamestnancov upravili na 549 (štátna služba 352, verejná služba 195, ústavní činitelia). Priemerný prepočítaný evidenčný stav k 31. decembru 2013 bol napokon 486 zamestnancov.

Zvýšenie počtu zamestnancov súviselo s tým, že úrad začal pôsobiť v oblasti koordinácie využívania peňazí z eurofondov, čo bolo predtým v kompetencii rezortu dopravy. Naopak, z úradu vlády pod rezort diplomacie prešli zamestnanci Úradu Slovákov žijúcich v zahraničí.

Schválené bežné výdavky vo výške 25,9 milióna eur upravili na 28,9 milióna eur, z čoho vyčerpali takmer všetko (99,85 percenta). V bežných výdavkoch sa zdvihla najmä položka platov, miezd a príjmov. Pre spomínaných 519 zamestnancov mali na platy určených 4,5 milióna eur. Počas roka položku zdvihli na 7,2 milióna eur. eur.

Rozpočet miezd upravili o refundácie projektov z eurofondov a ich spolufinancovanie Slovenskom. Na poistné a odvody išlo 2,8 milióna eur, na tovary a služby 6,6 milióna eur a bežné transfery predstavovali 12,3 milióna eur. Zo spomenutej sumy bežných transferov poskytol úrad príspevok podriadeným príspevkovej organizáciám. Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) dostala päť miliónov eur a Ifjú Szívek príspevok 490-tisíc eur.

Z tejto položky boli poskytnuté dotácie z rezervy predsedu vlády vo výške 2,6 milióna eur. Z toho išlo pre jednu verejnú vysokú školu dvetisíc eur, na 141 projektov pre obce 1,5 milióna eur, na deväť projektov pre vyššie územné celky 69-tisíc eur, na 134 projektov pre občianske združenia, nadácie alebo neinvestičné fondy 868-tisíc eur, pre jednu neziskovú organizáciu, poskytujúcu všeobecné prospešné služby, išlo 25-tisíc eur, na sedem projektov pre cirkvi, náboženské spoločnosti alebo cirkevné charity 98-tisíc eur a trom jednotlivcom 11-tisíc eur.

Na kultúru národnostných menšín v rámci bežných transferov išli vyše štyri milióny eur. Z toho dostali obce na 193 projektov 292-tisíc eur. Na 871 projektov pre občianske združenia, nadácie alebo neinvestičné fondy išlo 2,9 milióna eur. Na 44 projektov pre neziskové organizácie, poskytujúce všeobecné prospešné služby, dali 178-tisíc eur.

Na 21 projektov pre cirkvi, náboženské spoločnosti a cirkevným charitám dali 34-tisíc eur, na 45 projektov pre vyššie územné celky išlo 109-tisíc eur, na 15 projektov pre verejné vysoké školy 33-tisíc eur, na 32 projektov pre fyzické osoby oprávnené na podnikanie 113-tisíc eur  a na 55 projektov pre ostatné právnické osoby išlo 437-tisíc eur. 

V rámci Participačného programu UNESCO na projekt s názvom „Assistance in overcoming the Digital Divide in Afrika“ úrad poskytol 4 740 eur. Okrem toho vyplatili nemocenské dávky, odchodné a odstupné v sume necelých 97-tisíc eur, dispozičný fond predstavoval sumu necelých 22-tisíc eur a členský poplatok do Zväzu hotelov a reštaurácií za hotel Bôrik predstavoval sumu 183 eur.

Kapitálové výdavky z pôvodnej sumy 857-tisíc eur upravili počas roka na takmer 7,2 milióna eur. Túto sumu tvoria peniaze čerpané z rozpočtu na rok 2013 (540-tisíc eur) , z predchádzajúcich rokov (1,1 milióna eur), peniaze z EÚ a spolufinancovanie SR (1,1 milióna eur) a čerpanie dotácií (4,5 milióna eur).

Z kapitálových výdavkov išiel milión na úpravu vládneho informačného systému ITMS podľa požiadaviek Európskej komisie. ITMS slúži na zabezpečenie jednotného spôsobu evidencie, spracovávania, exportu a monitorovania dát o programovaní, projektovom a finančnom riadení, kontrole a audite programov financovaných zo štrukturálnych fondov a Kohézneho fondu.

Vytvorenie on-line formulára pre zber a vyhodnotenie štatistických dát pre Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny stál vyše 11-tisíc eur. Úrad vlády dal vlani 219-tisíc eur na nákup výpočtovej techniky (ozvučovacia technika, sieťové zariadenie, monitory, tlačiarne, kopírovacie stroje, osobné počítače), klimatizačné zariadenie, prekrytie a osvetlenie terasy účelového zariadenia Bôrik a odlučovač ropných látok.

Za osobné autá a doplnkové vybavenie vlani zaplatili 215-tisíc eur. Vypracovanie projektovej dokumentácie na rekonštrukciu účelových zariadení úradu vlády stálo 59-tisíc eur. Na rekonštrukciu účelových zariadení Agra, Kamzík, Banská Bystrica a hotela Bôrik, ako aj úpravu kancelárskych priestorov pre zamestnancov delimitovaných z ministerstiev dopravy a práce dali 1,2 milióna eur. Ďalších 16-tisíc zaplatili za radlicu na sneh, inštaláciu prístupového snímača a diaľkového ovládania, modernizáciu šifrovacieho zariadenia, inštaláciu prístupového snímača a zámku, zhodnotenie softvéru pre účelové zariadenie Starý Smokovec a sklad úradu vlády.

Kapitálové transfery boli z rezervy predsedu vlády SR. Ich upravený rozpočet napokon predstavoval necelých 4,5 milióna eur, všetko sa vyčerpalo. Trom subjektom poskytli dovedna tri milióny eur na výstavbu tréningovej haly pre ľadový hokej, na prestavbu a rekonštrukciu interiéru drevenej haly pre ľadový hokej a na výstavbu novej tréningovej haly pre ľadový hokej na celoročné využitie pre reprezentačné družstvo SR 20 a SR 18.

Ďalších 283-tisíc eur išlo na 38 projektov pre obce. Na jeden projekt pre vyšší územný celok vyčlenili 10-tisíc eur. Na osem projektov pre občianske združenia, nadácie alebo neinvestičné fondy dali z rezervy  390-tisíc eur, na dva projekty pre ostatné subjekty verejnej správy 700-tisíc eur. Na štyri projekty pre cirkvi išlo 39-tisíc eur, na jeden projekt pre fyzickú osobu päťtisíc eur a na jeden projekt pre právnickú osobu založenú štátom, obcou alebo vyšším územným celkom 25-tisíc eur. Úrad vlády mal mať príjmy 910-tisíc eur, napokon dosiahli 937-tisíc eur. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu