Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vláda: Od EÚ sme dostali o 6,75 mld. eur viac, ako sme jej dali

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovensko je už od svojho vstupu do Európskej únie (EÚ) v roku 2004 v pozícii tzv. čistého prijímateľa, teda príjmy štátu z EÚ zatiaľ vždy prevyšovali jeho odvody do spoločného rozpočtu. Od roku 2004 do 31. decembra 2013 Slovensko od EÚ dostalo 12,86 mld. eur, odviedli sme 6,11 mld. eur. Naša čistá finančná pozícia voči EÚ koncom minulého roka teda bola 6,75 mld. eur. Vyplýva to z Hodnotiacej správy o 10 rokoch členstva SR v EÚ, ktorú dnes schválila vláda.

Slovensko pristúpením k EÚ vstupovalo do už prebiehajúceho viacročného finančného rámca EÚ stanoveného na roky 2000 až 2006. Počas rokov 2004 až 2006 sa Slovensku podarilo využiť z európskych zdrojov na financovanie rozvojových projektov 1,90 mld. eur. Krajina za rovnaké obdobie odviedla do rozpočtu EÚ približne 1,30 mld. eur. "SR bola teda už od samotného počiatku členstva v EÚ v pozícii tzv. čistého prijímateľa," uvádza sa v správe.

Neskôr sa Slovensko spolu s ostatnými členskými štátmi podieľalo na tvorbe viacročného finančného rámca EÚ na roky 2007 až 2013, v rámci ktorého sa podľa správy pozícia Slovenska ako čistého prijímateľa ešte viac zvýraznila.

SR v tomto období využila najväčší objem finančných prostriedkov prostredníctvom politiky súdržnosti (podpora menej rozvinutých členských štátov a regiónov EÚ). Tieto prostriedky boli určené hlavne na rozvoj dopravnej infraštruktúry (výstavba diaľnic, rýchlostných ciest, železničných koridorov a pod.) a ochranu životného prostredia (výstavba kanalizácií, čistiarní odpadových vôd a protipovodňovej ochrany). Takmer 80 percent všetkých verejných investícií na Slovensku je podľa správy financovaných z rozpočtu EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu