Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na bilingválne gymnáziá by mohli ísť už len deviataci

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na bilingválne gymnáziá by sa ponovom mohli hlásiť už len deviataci. Ministerstvo školstva uvažuje o takejto zmene. Zákon totiž v súčasnosti umožňuje, aby sa o päťročné bilingválne vzdelávanie na strednej škole uchádzali aj ôsmaci.

Ministerstvo školstva tvrdí, že ide o nesystémový prvok vo vzdelávacom systéme. "Títo žiaci neabsolvujú povinný rozsah predmetov a ich obsah určený rámcovým učebným plánom základnej školy 9. ročníka, čiže neabsolvujú povinný rozsah a obsah základného učiva tohto ročníka," informuje hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák.

Ministerstvo školstva teraz uvažuje o zmene, aby na bilingválne gymnáziá mohli ísť už len deviataci. Ako dopĺňa Kaliňák, v tejto chvíli ide zatiaľ o návrh, ktorým sa zaoberajú odborníci ministerstva. "Následne sa stane predmetom širokej odbornej diskusie a úprava by sa mala riešiť v rámci novely školského zákona," dodal.

Podľa predsedu Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií SR Pavla Sadloňa sa takýmto krokom nezlepší vzdelávanie žiakov v deviatom ročníku. "Zatiaľ nám nikto nepredstavil reálne odôvodnenie, prečo by sa malo ísť na bilingválne gymnáziá len z deviateho ročníka," hovorí Sadloň. Na vysvetlenie si chcú teraz počkať.

To, že by žiaci mali na tieto jazykové školy nastúpiť až z posledného ročníka základnej školy, si myslia aj učitelia, ktorí na to upozorňovali v analýze tohtoročného testovania deviatakov. Vypracovala ho Slovenská komora učiteľov. Tí argumentovali tým, že žiaci ôsmeho ročníka, ktorí odchádzajú do bilingválnych gymnázií, sa nezúčastňujú na celoštátnom testovaní deviatakov.

"Vďaka tomu sú výsledky Testovania 9 neobjektívne, pretože nezohľadňujú vedomosti všetkých žiakov v príslušnom veku. Preto navrhujeme prijímať žiakov do bilingválnych gymnázií až z deviateho ročníka," napísala v analýze komora učiteľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu