Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vládu čaká návrh na výmenu prvého muža armády

Peter Vojtek
Peter Vojtek

BRATISLAVA – Ukončenie pôsobenia Petra Vojteka v čele slovenskej armády by dnes mala odobriť vláda na svojej 104. schôdzi. Vojtek končí svoje pôsobenie na poste náčelníka generálneho štábu v polovici svojho mandátu. Prezident ho do funkcie vymenoval 15. decembra 2011, vojakom je 35 rokov.

Vojtekov odchod ohlásil v utorok minister obrany Martin Glváč, ktorý dnes návrh na jeho odvolanie predloží Bezpečnostnej rade SR a následne aj vláde. O uvoľnenie z funkcie náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR ho Vojtek požiadal asi pred mesiacom. „Ja dúfam, že keď mu zdravie dovolí a táto procedúra celá zbehne, tak že ostane v rezorte a bude mojím poradcom pre vojenské záležitosti,“ povedal Glváč. Vojtek povedal, že sa dostal do situácie, v ktorej sa musel rozhodnúť, čo bude ďalej riešiť.

„Verte mi, že ma k tomu viedli moje zdravotné problémy. Práca náčelníka generálneho štábu, to je na 24 hodín denne,“ dodal. Glváč aj Vojtek odmietli, že by za jeho odchodom mohli byť rozdielne názory na kauzu okolo vojenských tajných. Hospodárske noviny koncom decembra napísali, že náčelník ozbrojených síl sa vraj nepohodol s ministrom na riešení situácie, keď sa prevalilo údajné tunelovanie u vojenských tajných bývalým vedením.

Vojteka má v čele ozbrojených síl nahradiť najstarší generál našej armády Milan Maxim - súčasný pridelenec obrany v Českej republike. Predtým bol veliteľom pozemných síl a v minulosti pôsobil aj ako veliteľ síl výcviku a podpory.

Minister Glváč v súvislosti s tým, či by mal nového náčelníka generálneho štábu vymenovať ešte Ivan Gašparovič, alebo už Andrej Kiska, hovorí, že za výmenou v čele armády netreba hľadať politiku.

„Vzhľadom na situáciu, ktorá je na Ukrajine a aké sú na ozbrojené sily kladené úlohy, ktoré dostávame, či už zvonku, alebo v rámci V4, alebo v rámci Aliancie, tak by som očakával čo najrýchlejšiu odpoveď od pána prezidenta, či už pozitívnu, alebo negatívnu,“ povedal Glváč. Skôr očakáva, že príde pozitívna reakcia na návrh, aby Vojteka nahradil Maxim, pretože ho vybrali zo štyroch kandidátov na základe toho, že by mohol zabezpečiť kontinuitu smerovania vedenia

Kabinet posúdi aj správu ministerstva školstva o mládeži. Podľa správy mali vlani u nás najväčšie problémy zamestnať sa absolventi stredoškolských odborov: nábytkárska výroba, manažér výroby a kontroly v automobilovom priemysle, krajčír a prevádzka obchodu – propagácia. Pri týchto odboroch miera nezamestnanosti dosahovala až 100 percent. Problém zamestnať sa mali aj krajčíri dámskych odevov, komerční pracovníci v doprave – dopravná logistika, absolventi odborov cestovný ruch, elektrotechnika a inštalatér vodovodných zariadení, kde sa miera nezamestnanosti pohybovala v rozmedzí od 80 do 97 percent. Údaje pochádzajú zo septembra 2013 z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

"Celkovú situáciu by mali zlepšiť analýzy a prognózy trhu práce, aktívnejšia účasť zamestnávateľov pri tvorbe nového obsahu vzdelávania a pri inovácii existujúceho obsahu vzdelávania, ako aj spoluúčasť na realizácii odborného vzdelávania a prípravy - praktické vyučovanie u zamestnávateľov," uvádza rezort školstva. Zamestnávateľov chcú motivovať, aby sa na vzdelávaní podieľali, napríklad daňovými stimulmi.

Podľa správy mierne stúpla aj nezamestnanosť absolventov vysokých škôl. Najviac nezamestnaných absolventov za roky 2010 až 2012 mala Stavebná fakulta Technickej univerzity v Košiciach (10,4 percenta), Fakulta architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave (8,68 percenta), Strojnícka fakulta Technickej univerzity v Košiciach (7,32 percenta) a Fakulta priemyselných technológií Trenčianskej univerzity A. Dubčeka (7,29 percenta).

„Podľa štatistík ÚPSVaR bolo k septembru 2011 evidovaných 5 193 uchádzačov o zamestnanie s vysokoškolským vzdelaním, pričom 3 248 uchádzačov vyštudovalo vysokú školu s orientáciou na spoločenské vedy, náuky a služby, na druhom mieste boli absolventi z odboru ekonomických vied (1 251),“ uvádza sa v správe.

Členovia vlády majú na stole aj správu o vlaňajšom pôsobení Slovenska v aktivitách medzinárodného krízového manažmentu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu