Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sulík o Procházkovi ako vodcovi pravice: Buď vie, alebo nevie

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Spojiť liberálov s konzervatívcami v pravicovom spektre by podľa predsedu SaS Richarda Sulíka nefungovalo tak, ako fungovalo v ľavicovej polovici politického spektra.

Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, v pravom spektre toto nefunguje, ako to vidieť aj na príklade hnutia Nova. „Potenciálny volič strany Nova je iritovaný, lebo nevie, ako sa strana zachová pri hlasovaní o hodnotových otázkach, ako sú napríklad rozvody dohodou. Spájať sa hlava nehlava je nebezpečné,“ povedal Sulík. Preto by v pravici mali zostať oddelení liberáli, teda SaS, a konzervatívci. „Žiaľ konzervatívci nie sú jediní, ale je ich momentálne päť. Tí by mali nájsť spoluprácu,“ konštatoval.

Prvý krok k tomu, aby pravicový volič alebo ten, kto nechce voliť Roberta Fica, dostal jasnú alternatívu, je podľa Sulíka ten, že nájdu spoluprácu konzervatívne pravicové strany. „Tých je päť. KDH, SDKÚ, NOVA, OĽaNO a budúca strana Radoslava Procházku. Keď sa toto stane, potom by mohla takáto veľmi sľubná alternatíva pre pravicového voliča vzniknúť. Koalícia by pozostávala z konzervatívneho bloku, z liberálov a z Maďarov,“ vyhlásil Sulík. 

Takýto blok musí mať podľa Sulíka vodcu alebo gazdu. „To je úloha tých strán. Musia buď spomedzi seba vygenerovať vodcu alebo si nejakého nájsť alebo počúvať voličov,“ uviedol s tým, že volič dal konzervatívnemu bloku jasne najavo, koho si želá ako lídra, a to Rada Procházku, pretože voliči mohli do druhého kola prezidentských volieb alebo na tretie miesto posunúť rovnako aj Pavla Hrušovského či Jána Čarnogurského. Tých alternatív bolo podľa predsedu SaS niekoľko, ale voliči sa rozhodli pre Procházku. „Treba mu dať šancu a nech ukáže. Buď vie, alebo nevie,“ povedal Sulík na otázku, či Procházka dokáže byť takým vodcom. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu