Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Za 20 rokov existencie Slovensko uzavrelo 1785 zmlúv

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Za dvadsať rokov svojej existencie - od roku 1993 do roku 2013 – uzavrela Slovenská republika 1785 zmluvných dokumentov, z nich 1423 bolo bilaterálnych a 362 multilaterálnych.

Vlani Slovensko podpísalo 27 dvojstranných zmlúv a štyri mnohostranné zmluvy. Išlo predovšetkým o zmluvy vo vízovej oblasti, v oblasti školstva, kultúry, policajnej spolupráce či boja proti legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Vyplýva to z Informácie o vykonávaní medzinárodných zmlúv za rok 2013, ktorú tento týždeň na svojom rokovaní vzala na vedomie vláda.

Vo vládnom materiáli sa okrem iného uvádza, že v rámci vykonávania medzinárodných zmlúv nebol v minulom roku zaznamenaný výraznejší problém. "Všetky otvorené, resp. problémové otázky implementácie medzinárodných zmlúv boli riešené na expertnej pôde v záujme konsenzuálneho a vzájomne prospešného riešenia pre zmluvné strany."

Medzinárodné zmluvy sú dôležitým nástrojom spoločnej a dobrovoľne prejavenej vôle suverénnych štátov upraviť si navzájom vzťahy. Sú súčasne najčastejším prameňom práva v bilaterálnej a v multilaterálnej oblasti pre svoje jasne definované pravidlá a exaktne formulované práva a povinnosti štátov ako zmluvných strán. Medzinárodné zmluvy poskytujú právny základ a legislatívny rámec pre všestrannú medzinárodnú spoluprácu. V súčasnej etape medzištátnych vzťahov sú preto medzinárodné zmluvy typickou a najrozšírenejšou formou spolupráce medzi krajinami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu