Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Harabin podľa SDKÚ napáchal v súdnictve obrovské škody: Nesmie byť ďalej predsedom Najvyššieho súdu!

Štefan Harabin
Štefan Harabin

BRATISLAVA – Opozičná SDKÚ-DS má vážne podozrenie, že súčasný šéf Najvyššieho súdu (NS) SR a Súdnej rady SR Štefan Harabin sa chce zabetónovať vo funkcii, v ktorej podľa strany napáchal obrovské a nenahraditeľné škody v oblasti práva a spravodlivosti.

Voľby predsedu NS SR, ktorý je zároveň predsedom Súdnej rady SR, budú 19. mája, teda ešte pred nástupom nového prezidenta Andreja Kisku. Ten sa ujme funkcie 15. júna. Májový termín stanovil Harabin s tým, že kandidátov možno navrhovať do 28. apríla. Harabinovi sa končí päťročné funkčné obdobie 23. júna.

SDKÚ-DS vyzýva úradujúcu hlavu štátu Ivana Gašparoviča, aby do príchodu svojho nástupcu nerobil žiadne kroky smerujúce k vymenovaniu nového predsedu NS SR. "Nový prezident, ktorý nastúpi v júni, dostal dôveru 60 percent občanov Slovenska a malo by byť na jeho rozhodnutí, koho za nového predsedu Najvyššieho súdu vymenuje. Pritom už pred voľbami dal jasne najavo, že človek ako Štefan Harabin to nebude a obrovskú dôveru občanov Slovenska získal aj na základe tohto vyjadrenia. Občania chcú zásadnú zmenu aj v súdnictve. Ľudia na Slovensku chcú, aby sa konečne mali kde dovolať spravodlivosti," upozornil podpredseda strany Ivan Štefanec.

Ako dodal, ak vedel Gašparovič čakať rok a pol s vymenovaním nového generálneho prokurátora, tak môže tri týždne počkať s rozhodnutím o predsedovi NS SR. "Ak sa tu má niečo zmeniť, osoba ako Štefan Harabin už nesmie viac byť predsedom Najvyššieho súdu SR," uzavrel Štefanec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu