Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Harabin sa údajne opäť chystá kandidovať na post predsedu NS SR

Štefan Harabin
Štefan Harabin

BRATISLAVA - Kancelária súdnej rady doteraz nedostala žiadny návrh kandidáta na predsedu najvyššieho súdu, ktorého voľby vyhlásil predseda súdnej rady Štefan Harabin na 19. mája.

Kancelária súdnej rady dnes ráno potvrdila, že jej nebol predložený žiadny návrh kandidáta. Návrhy môžu podávať do 28. apríla členovia súdnej rady, sudcovské rady, stavovské organizácie sudcov, zhromaždenie sudcov najvyššieho súdu, sudcovia najvyššieho súdu a minister spravodlivosti.

Denník Sme dnes uverejnil článok, že šéf najvyššieho súdu Štefan Harabin bude zrejme znovu kandidovať na tento post. Redakcia Sme dostala ním podpísaný súhlas s kandidatúrou, ktorý je datovaný k 16. aprílu, čo je streda. Zámer Harabina zotrvať vo funkcii jeho kancelária nepoprela. „Kandidovať alebo nekandidovať je právo každého sudcu, ktorý spĺňa podmienky a navrhnú ho sudcovia. Svoje oficiálne rozhodnutie verejne oznámi v najbližších dňoch.“ 

Návrh kandidáta musí obsahovať okrem mena kandidáta aj dátum jeho ustanovenia do funkcie sudcu a dátum jeho pridelenia alebo preloženia na najvyšší súd. Vyžaduje sa tiež podpísaný súhlas kandidáta s kandidatúrou. Návrh kandidáta sa doručuje predsedovi súdnej rady. Predsedu najvyššieho súdu volí súdna rada na verejnom zasadnutí. 

Päťročné funkčné obdobie na poste šéfa najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi vyprší 22. júna. Zákon mu stanovuje len to, že voľby predsedu musí vyhlásiť najneskôr 45 dní pred ich konaním. Harabin sa dlhodobo vyhýbal odpovedi na otázku, či bude alebo nebude vo voľbách znova kandidovať. Argumentoval, že má veľa práce s vedením súdu a touto otázkou sa nezaoberal. Kandidatúru by podľa ostatných vyjadrení zvažoval len v prípade, keby ho vo funkcii chceli sudcovia. „To ešte neznamená, že sa tak rozhodnem,“ povedal 31. marca cez prestávku v rokovaní súdnej rady. 

Premiér a neúspešný prezidentský kandidát Robert Fico (Smer-SD) počas predvolebnej kampane viackrát povedal, že by neodporučil Štefanovi Harabinovi znovu kandidovať na funkciu predsedu Najvyššieho súdu SR. "Je objektívny fakt, že predseda najvyššieho súdu rozdeľuje súdnictvo. Preto ak by sa mňa opýtal pán Harabin, či by som mu odporúčal, aby kandidoval na predsedu najvyššieho súdu, tak by som mu povedal, aby nekandidoval, že mu to neodporúčam," povedal Fico 22. marca v diskusnom dueli Rozhlasu a televízie Slovenska k prezidentským voľbám. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu