Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Gašparovič podpísal novelu o osobných údajoch, ktorú predtým vrátil

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič podpísal novelu zákona o ochrane osobných údajov, ktorú predtým vrátil národnej rade na opätovné prerokovanie. Poslanci parlamentu nakoniec zákon schválili aj s jeho pripomienkou.

Gašparovič novele vyčítal možný konflikt s ústavou, keďže umožňovala spracúvať osobné údaje bez súhlasu dotknutej osoby aj vtedy, ak spracúvanie osobných údajov je nevyhnutné na ochranu práv prevádzkovateľa alebo tretej strany, najmä aj osobné údaje spracúvané pre potreby monitorovania dotknutých osôb, oznamovania nekalých praktík na pracovisku alebo efektivity dotknutých osôb.

Prezident upozorňoval, že podľa ústavy má každý právo na ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromného a rodinného života. Hlava štátu navrhovala tieto ustanovenia vypustiť z novely, čo poslanci urobili.

Parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Za porušovanie zákona o ochrane osobných údajov už nebudú pokuty povinné - Úrad na ochranu osobných údajov sa bude môcť rozhodnúť, či pokutu uloží alebo nie. Ukladanie pokút a poriadkových pokút by tak malo závisieť od jednotlivých typov povinností, ktoré zamestnávateľom z tohto zákona plynú a závažnosti ich prípadného porušenia. Výrazne má tiež klesnúť sadzobník pokút.

Doterajší zákon, ktorý bol v praxi približne rok, opakovane kritizovali zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) a Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR). Normu považovali za administratívny nezmysel desaťročia.

Zákon je podľa zamestnávateľov svojimi nevykonateľnými a absurdnými ustanoveniami ťažko aplikovateľný v praxi a predstavuje iba zbytočnú finančnú záťaž. Reálne posilnenie ochrany osobných údajov je však otázne. Pokuty označili zamestnávatelia za likvidačné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu