Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Procházka v parlamente končí: Chce založiť politickú stranu a zachrániť Slovensko!

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Poslanec NR SR Radoslav Procházka (nezaradený) sa vzdá svojho mandátu. Urobí tak po májovej schôdzi parlamentu. Oznámil to na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že je pripravený založiť politickú stranu a sieť ľudí, ktorí sa pokúsia od občanov získať čo najsilnejšie poverenie na premenu štátu ako zlyhávajúceho labyrintu a bremena.

"Odhovárali ma, ale zbytočne. Princíp má prednosť pred pohodlím. Chcem sa uchádzať o dôveru na vstup do služby cez voľby, na zelenej lúke. Je to veľké osobné a politické riziko, ale ak chceme robiť veci po novom, musíme tak robiť úplne všetky a od začiatku," vyhlásil.

Májový termín odchodu vysvetlil tým, že chce byť pri schvaľovaní volebných kódexov, keďže má k téme vlastné návrhy. Na otázku, prečo nezanechal mandát už pred rokom, keď opustil KDH, odvetil, že ak by odišiel už vtedy, na jeho miesto by sa bez zrozumiteľného dôvodu dostal človek, ktorý získal vo voľbách mnohonásobne menej hlasov ako on a voči ľuďom by to nebolo poctivé. Dnes to podľa neho zrozumiteľný dôvod má, lebo chce založiť vlastnú stranu a ako jej zakladateľ vyslať ľuďom jasný signál, že strany sa majú do parlamentu dostávať na základe výsledkov volieb.

Procházka uviedol, že v posledných dňoch rokoval so starostami a primátormi, spomenul primátorku Prievidze Katarínu Macháčkovú. Diskutoval aj s dvoma poslancami, a to s Miroslavom Beblavým (nezaradený) a Andrejom Hrnčiarom (Most-Híd). Hrnčiar sa má k Procházkovej ponuke na spoluprácu vyjadriť dnes. V kuloároch sa hovorí, že aj tento poslanec sa vzdá mandátu. Na Beblavého chce Procházka naliehať, aby v parlamente zostal, pretože je podľa neho mimoriadnym opozičným poslancom.

Hodnoty, programy, ciele a štruktúry nového subjektu oznámi neskôr. Aktuálne je to totiž v štádiu rozhovorov. Rovnako sa dnes ešte nechcel vyjadriť k financovaniu novej strany. Stranu by chcel mať hotovú už na jeseň, keďže sa plánuje zapojiť do komunálnych volieb. Na margo vládneho Smeru-SD poznamenal, že je pre neho súperom. "Našou ambíciou je práve vymeniť súčasnú vládu a nahradiť ju niečím, čo ľuďom prinesie praktický osoh a úžitok. Zo smeráckej stability ľudia nemajú nič a my to chceme zmeniť. Som presvedčený, že sa to dá," dodal.

Procházka získal v prvom kole prezidentských volieb 403.548 hlasov (21,24 percenta), čím obsadil tretie nepostupové miesto. Získanú podporu označil za záväzok, ktorý sa bude snažiť premeniť na úžitok ľuďom prejavujúcim dopyt po zmysluplnej alternatíve voči súčasnej vláde.

Ak Procházka z parlamentu odíde, jeho voľné miesto obsadí KDH. Práve na kandidačnej listine tohto hnutia sa Procházka do NR SR dostal. Za KDH by mal ako náhradník nastúpiť exposlanec Marián Radošovský.

KDH berie rozhodnutie Procházku na vedomie. "Sme radi, že sa hnutiu vráti poslanecký mandát, ktorý sme získali vo voľbách od občanov. KDH bude silnejšou a razantnejšou stranou v NR SR pri presadzovaní dobrých riešení pre ľudí na Slovensku," reagovali kresťanskí demokrati.

Strana SaS nečakala, že sa Procházka namiesto zjednotenia "roztrieštených konzervatívnych síl" pokúsi založiť vlastnú stranu. "Ale ak sa mu to podarí z tejto novej pozície, môže to byť pre vytvorenie funkčnej alternatívy voči Smeru užitočné. Ďalšie trieštenie by bolo tým najhorším, čo Slovensko potrebuje," povedal šéf liberálov Richard Sulík.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu