Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico sa neplánuje ospravedlniť Kiskovi za tvrdenia o úžere

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Robert Fico sa Andrejovi Kiskovi za tvrdenia o úžere neospravedlní. Kandidát na prezidenta SR Robert Fico v dnešnej relácii Rádia Expres Braňo Závodský Naživo zopakoval, že svoje tvrdenia o úžere konštatoval na základe faktov, rozhodnutia obchodnej inšpekcie.

 Konštatovali to kontrolné orgány, preto sa nemôže za to Kiskovi ospravedlniť. Podľa Kisku výklad obchodnej inšpekcie nestačí, na použitie slova úžera treba názor súdu. "Stačí mi jedno slovo od pána premiéra - 'ospravedlňujem sa' a všetko sťahujem," povedal Kiska.

Ak sa Andrej Kiska stane prezidentom, nemôže to skončiť inak "ako veľkým konfliktom", vyhlásil víťaz 1. kola prezidentských volieb, Robert Fico v diskusii na Rádiu Expres. Slovensko si podľa Fica konflikty nemôže dovoliť.

Premiér a kandidát na prezidenta Robert Fico zopakoval, že odmieta obraz Andreja Kisku o tom, že ako prezident bude riešiť problémy občanov. "Prezident nerieši nič. Veci sa riešia vo vláde, veci sa riešia v národnej rade a buď prezident bude vytvárať dobrú atmosféru na riešenie vecí, alebo bude spôsobovať konfliktnú atmosféru," povedal. 

Občiansky kandidát na hlavu štátu Andrej Kiska tvrdí, že v prípade, ak ho voliči zvolia za prezidenta SR, bude s Robertom Ficom ako premiérom spolupracovať napriek tomu, že na Roberta Fica podal trestné oznámenie.

"Som pravdaže pripravený premiérovi podať ruku, ja nekandidujem preto, aby som vyvolával nejaké rozpory, nejaké hádky, pretože si myslím, že rozhádaný parlament máme už dosť." Myslí si, že jeho úlohou ako prezidenta by bolo "vytvoriť zdravú protiváhu vláde, vytvoriť autoritu, ktorá sa dokáže postaviť za slušných ľudí"

Ak však podľa Fica chce niekto na Slovensku niečo meniť, musí založiť politickú stranu a vyhrať parlamentné voľby. Fico bude o prípadných konzekvenciách voči sebe hovoriť až po voľbách. Kiska zas tvrdí, že ak by nevyhral, bude naďalej pomáhať druhým a určite sa nestiahne z verejného a politického života. 

Fico podľa vlastných slov kandiduje na prezidenta SR preto, lebo všetko to, čo sa naučil, chce využiť ako prezident na dobrú reprezentáciu, na zabezpečenie sociálneho zmieru a pokoj v krajine. Chce byť prezidentom spolupráce.

 Ak skombinuje svoje politické a profesionálne právnické skúsenosti, myslí si, že je "kandidát, ktorý neurobí hanbu Slovenskej republike a ktorý bude ťažko pracovať". Bez ohľadu na to, ako dopadnú prezidentské voľby, garantuje, že "Smer - sociálna demokracia a vláda budú pokračovať v programe tak, aby sa naplnili tie očakávania, ktoré ľudia dali v roku 2010 a potom 2012 tejto strane"

Dôvod, prečo sa Andrej Kiska rozhodol kandidovať, je podľa jeho vyjadrenia zlyhávanie tradičných politikov, ktorí o problémoch hovoria a ich neriešia. Kandidatúru premiéra považuje za útek od toho, že ľudia sú na Slovensku veľmi nespokojní a premiérovi sa nepodarilo naplniť sľuby, ktoré dal. Kiska tvrdí, že jeho odhodlanie kandidovať vyplýva z toho, že rozumie ekonomike, a tým, že roky robil v charite, pozná chyby sociálneho systému a zdravotníctva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu