Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Exekútori vítajú boj proti úžere

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenská komora exekútorov (SKE) privítala boj proti úžere, ktorý sa v utorok prejavil schválením série právnych zmien v Národnej rade SR.

„Úžera postihuje predovšetkým sociálne najslabšie skupiny obyvateľstva, ktoré sa voči nej nevedia efektívne brániť a ich boj sa neraz končí exekúciou,“ povedal prezident SKE Miroslav Paller. Pripomenul, že komora v tejto oblasti dlhodobo vyvíja vlastné osvetové aktivity, ktorými upozorňuje občanov na riziká nezodpovedného zadlžovania sa.

Exekútori ocenili, že poslanci akceptovali pripomienky k novele Exekučného poriadku, ktorý bol súčasťou balíka zákonov proti úžere. „Prijatie pôvodného návrhu by opäť obmedzilo prácu súdnych exekútorov a negatívne by sa podpísalo na vymáhateľnosti práva v Slovenskej republike,“ poznamenal Paller.

Oproti pôvodnému návrhu schválil parlament pravidlo, že pri sume pohľadávky do 2 000 eur sa nebude môcť vykonať exekúcia predajom nehnuteľnosti len u fyzických osôb a len tých nehnuteľností, v ktorých má občan trvalý alebo prechodný pobyt. Ohraničenie drobnej pohľadávky do sumy 2 000 eur sa zasa nebude vzťahovať na tých, ktorí majú množstvo exekúcií, ale žiadna neprevyšuje spomenutú sumu.

Exekútorov však mrzí, že sa do balíka zmien nedostalo elektronické prideľovanie exekúcií na krajskom princípe. „Sme presvedčení, že tento návrh by bol významným protikorupčným nástrojom, prínosom pre transparentnosť exekučného procesu, viedol by k zlacneniu exekúcií a vyrovnal nevyvážené postavenie veriteľa a dlžníka,“ povedal Paller.

SKE negatívne vníma neustále otváranie Exekučného poriadku, ktorý od svojho schválenia prešiel už 39 zmenami. „Nekoncepčné zásahy do kompetencie súdnych exekútorov a okliešťovanie ich právomocí vedú k neželanému zhoršeniu výkonu súdnych rozhodnutí v Slovenskej republike,“ vyhlásil Paller.

Exekútori preto namiesto ďalších zmien navrhujú otvoriť diskusiu o úplne novej podobe Exekučného poriadku, ktorý by reflektoval súčasné potreby praxe a bol prínosom pre zlepšenie vymáhateľnosti práva.

Parlament v utorok schválil novelu Občianskeho zákonníka, ktorá ma zabrániť úžerníckym praktikám. Medzi najpodstatnejšie zmeny, ktoré navrhli zákonodarcovia za Smer-SD Anton Martvoň a Otto Brixi, patrí definícia úžery aj v Občianskom zákonníku a stanovenie maximálnej odplaty za poskytnutie úveru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu