Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Galko: Vojenské spravodajstvo vyčerpalo o 60 % viac peňazí, ako bol rozpočet

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vojenské spravodajstvo (VS) vyčerpalo v roku 2013 o 60 percent viac finančných prostriedkov, ako bol jeho pôvodný rozpočet. Po dnešnom rokovaní Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu Vojenského spravodajstva to vyhlásil podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Opozičný poslanec pripomenul, že ešte v novembri 2013 bola informácia o 30-percentom prekročení rozpočtu VS, napokon sa to dostalo na úroveň až 60 percent. "Ľuďom sa dnes zvyšujú dane, ale Vojenské spravodajstvo, ktorému šéfujú ľudia podozriví z tunelovania niekdajšej Vojenskej spravodajskej služby, uplatňujú grécky model hospodárenia a dostávajú neustále viac finančných prostriedkov," povedal Galko. Konkrétne sumy prezradiť nemohol, lebo sú v utajenom režime.

On sám si zvýšenie rozpočtu vysvetľuje tým, že minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) podľa jeho indícií buduje v štáte druhé mocenské centrum. "Je to výsledok frakčného boja vo vnútri Smeru-SD, keď SIS kontroluje klika okolo predsedu vlády a druhá klika je Glváčova, ktorá v Bratislavskom kraji prehráva jedny voľby za druhými, a takto sa snaží uchovať si vplyv," povedal. Glváč je totiž aj krajským šéfom Smeru-SD v Bratislave.

Podľa Galka Glváč posilňuje vojenskú tajnú službu personálne, finančne aj objektovo. "Čo má vlastne za lubom?" pýtal sa. Zároveň poukázal na to, že členovia parlamentného výboru nevedia peniaze odkontrolovať, lebo im chýbajú kompetencie a ak chcú uplatniť aspoň tie, ktoré majú, poslanci Smeru-SD to zablokujú. Poslanec chce preto navrhnúť novú legislatívnu normu, podľa ktorej by bol rozpočet VS verejný, a to nielen konečná suma, ale aj jednotlivé položky.

"Minister si dnes na výbore pomýlil svoju funkciu. Chcel mi zakázať, aby som si robil poznámky a následne na základe nich informoval verejnosť. Chcel zabezpečiť, aby tie poznámky ostali na výbore niekde zapečatené. To je neuveriteľné," dodal Galko.

Hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková Galkove tvrdenia odmietla. "Ide len o ďalšie úbohé klamstvá bývalého ministra obrany, ktorý bol odvolaný z funkcie Ivetou Radičovou za to, že brutálne zneužíval vojenské spravodajstvo vo svoj prospech. Za odpočúvanie novinárov, sekretárok, kamionistov a ďalších nevinných ľudí, sa týmto ľuďom dodnes ani len neospravedlnil. Nič na tom, čo hovorí, nie je pravda a naša spravodajská služba má vysokú dôveru u našich zahraničných partnerov," uviedla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu