Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Simon: Fico chce vlastníkov pozemkov v Javorine obrať o majetok

Zsolt Simon
Zsolt Simon (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico chce obrať o majetok ľudí, ktorí vlastnia pozemky v bývalom vojenskom obvode Javorina. Novinárom to dnes povedal podpredseda Mostu-Híd Zsolt Simon.

Ficovi pešiaci podľa jeho slov na parlamentnom výbore predložili pozmeňujúci návrh k novele zákona o pozemkových úpravách, podľa ktorého sa vytvorí register pozemkov bývalého vojenského obvodu Javorina, ten sa ale nezapíše do katastra nehnuteľností.

"Robia to spôsobom ako kedysi komunisti v čase kolektivizácie. Aj tam spísali majetok, ktorý občania dali do družstva, ale v tom družstve s ním nevedeli nakladať," vysvetlil Simon. Bez preukázania vlastníctva v katastri nehnuteľností nebudú môcť podľa poslanca Mostu-Híd ľudia nakladať so svojim majetkom.

"Takýmto spôsobom Fico pripravuje viac ako 20-tisíc občanov o svoj majetok," zdôraznil Simon. Ak by vláda chcela vyriešiť problém reštitúcií vo vojenskom obvode Javorina, tak by prijala osobitné ustanovenia, ktoré by presne popísali postup navrátenia pozemkov. "Fico bráni vlastníkom nakladať s ich právoplatným vlastníctvom. Takýmto spôsobom pripravuje občanov Slovenskej republiky o ich majetok a preto tento návrh by mal zo zákona vypadnúť," dodal exminister pôdohospodárstva.

Ministerstvo obrany teraz podľa Simona "veselo" zverejňuje výzvy na predaj majetku v bývalom vojenskom obvode, hoci tento majetok zatiaľ nie je právne vysporiadaný. Budovy v Javorine síce sú nepopierateľne štátne, pozemky pod nimi podľa Simona môžu patriť súkromným vlastníkom a byť predmetom reštitúcie.

Urbariáty a ktokoľvek iný pritom nemohol predávať majetky, ak boli predmetom reštitúcie. Obrana teraz podľa Simona predáva majetky aj preto, lebo pozemky sú ešte stále zapísané ako pozemky Slovenskej republiky. Vlastníci tak podľa poslanca Mostu-Híd môžu prísť spolu o 31-tisíc hektárov pozemkov.

Predseda parlamentu Pavol Paška niekoľko minút po Simonovej tlačovej besede navrhol presunúť rokovanie o novele zákona o pozemkových úpravách na apríl, čo Smer-SD odsúhlasil, poslanci teda o ňom budú diskutovať po prezidentských voľbách.

V utorok zasa Paška zmenil program schôdze tak, aby o novele ústavy o zmenách v justícii a ochrane manželstva diskutovali poslanci ešte pred druhým kolom prezidentských volieb. V prezidentských voľbách kandiduje aj Paškov stranícky šéf Robert Fico.

Vedenie rezortu obrany sa od samého začiatku snažilo urýchliť proces reštitúcií, čoho dôkazom je navýšenie finančných prostriedkov Vojenským lesom a majetkom SR, š. p. na právne služby, ktoré smerujú k urýchleniu procesu reštitučných nárokov. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. Pripravovanou novelou zákona o pozemkových úpravách, ktorého gestorom je ministerstvo pôdohospodárstva, nejde podľa jej slov v žiadnom prípade o sťaženie návratu pozemkov pôvodným vlastníkom. Jej cieľom je presný opak.

"Účelom je sprehľadniť a zjednodušiť celý proces v prospech občanov, najmä im umožniť, aby mohli tieto pozemky aj reálne užívať. Pozemky pod prebytočným majetkom, ktorý je predmetom predaja v bývalom vojenskom obvode Javorina v žiadnom prípade neboli a nie sú predmetom reštitúcií," poznamenala.

To podľa nej znamená, že ministerstvo obrany nenakladá s pozemkami, na ktoré boli uplatnené reštitučné nároky. Pozemky vedené v katastri nehnuteľností ako zastavaná plocha a nádvoria a ostatné pozemky, ktoré sa nachádzajú v areáloch vojenských objektov, boli posudzované priamo na mieste. "A to Obvodným pozemkovým úradom v Kežmarku v roku 2009, ktorý stanovil rozsah pozemkov, ktoré v rámci reštitúcií vydá a ktoré nie je možné v zmysle zákona č. 229/1991 Zb. vydať," doplnila.

"Poslanec Zsolt Simon by si mal v prvom rade nastaviť zrkadlo do vlastných radov. Vláda Ivety Radičovej, ktorej bol členom, sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala, že dokončí proces riešenia reštitučných nárokov vo vojenskom obvode Javorina, pričom za cieľ si dali navrátiť majetok oprávneným osobám. Bol to však len jeden z ďalších prázdnych sľubov. Takmer 8 200 oprávnených osôb, ktoré sa napriek ich sľubom nedostali k svojmu majetku, je toho dôkazom," uzavrela Balleková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu