Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vláda pri Ukrajine poriadne zaváhala, kritizuje opozícia

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda je pri hodnotení konfliktu na Ukrajine veľmi váhavá a mala by zaujať jednoznačnejšie stanovisko. V dnešnej parlamentnej rozprave sa na tom zhodli viacerí opoziční predstavitelia. Jasné stanovisko by mal podľa nich zaujať aj slovenský parlament.

"Ak hovoríme, že zahraničná politika má byť hodnotová, tak práve teraz je tá príležitosť, aby sme sa vyjadrili k tejto téme," povedal podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec.

Premiér Robert Fico pritom v prezidentskej kampani cez zahraničnú politiku opakovane útočil na svojho oponenta Andreja Kisku. V pondelok dokonca vyhlásil, že Kiska je z hľadiska zahraničnej politiky dobrodruh a od pravicových strán je nezodpovedné, ak ho podporujú. "Toto nie je okamih reagovať váhavo a s veľkou mierou opatrnosti," povedal v parlamente predseda parlamentného zahraničného výboru a poslanec za Most-Híd František Šebej. 

"Mali by sme aspoň pomenovať problémy, že agresia je agresiou a okupácia okupáciou," skonštatoval Štefanec s tým, že aktuálna situácia ohrozuje bezpečnosť na celom európskom kontinente. Opoziční poslanci kritizovali aj sporné referendum o pripojení ukrajinského polostrova Krym k Rusku. Situáciu na Ukrajine označil podpredseda KDH Ján Figeľ za anexiu. 

Viacerí opoziční poslanci kritizovali europoslankyňu za Smer-SD Moniku Flašíkovú Beňovú. Neuznanie krymského referenda Spojenými štátmi a ďalšími krajinami nie je podľa europoslankyne Moniky Flašíkovej Beňovej v poriadku. Ako povedala, ak príde 85 percent obyvateľov autonómnej časti na referendum a z nich sa 95 percent vyjadrí, že si inak predstavujú svoje postavenie, nemôže nikto povedať, že to bude ignorovať.

Poslanec NR SR za Most-Híd Árpád Érsek sa Flašíkovej Beňovej pýtal, prečo, ak akceptuje referendum na Kryme, vláda Smeru-SD odmietla rešpektovať výsledky referenda v obci Tešedíkovo, ktorej občania sa v plebiscite vyslovili za zmenu názvu obce na Pered.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu