Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Rasmussen: Rusko sa pripojením Krymu vydalo na nebezpečnú cestu, NATO to neuzná

Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Rusko sa anektovaním ukrajinského regiónu Krym vydalo na "nebezpečnú cestu". Vyhlásil to v utorok večer generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen na tlačovej konferencii v Bruseli.

"Odsudzujem oznámenie prezidenta Putina o novom zákone o zahrnutí Krymu do Ruskej federácie," konštatoval Rasmussen podľa agentúry Reuters. Rusko podľa neho odmietlo všetky výzvy na zdržanlivosť v tejto otázke, ako aj na dodržiavanie medzinárodného práva a zvolilo si pokračovať v nebezpečnej ceste.

"Nedá sa ospravedlniť pokračovanie týmto smerom, ktorý môže len prehĺbiť medzinárodnú izoláciu Ruska. Anektovanie Krymu je nezákonné a nelegitímne, NATO a jeho spojenci to neuznajú," povedal Rasmussen.

Ruský prezident Vladimir Putin a krymskí predstavitelia v utorok napriek protestom Západu a Kyjeva podpísali v moskovskom Kremli zmluvu o prijatí Krymskej republiky a mesta Sevastopol ako dvoch samostatných subjektov do zväzku Ruskej federácie. Krymská republika a Sevastopol sa podľa Moskvy považujú za subjekty Ruskej federácie už od utorka. Celý ratifikačný proces v parlamente by sa mal ukončiť do konca tohto týždňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu