Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Ďalší útok na Kryme: Dvaja vojaci zahynuli, povolili im použiť zbrane a ostrú muníciu!

Vojakom povolili používanie zbraní a ostrej munície! Zobraziť galériu (5)
Vojakom povolili používanie zbraní a ostrej munície! (Zdroj: SITA)

KYJEV - Radikálne naladení účastníci proruského mítingu v Sevastopole dnes strhli zátarasy pred sídlom ukrajinského vojenského námorníctva a vtrhli dovnútra. Podľa agentúry Interfax sa im príslušníci ukrajinskej armády postavili na odpor, v areáli panuje napätá situácia a dochádza k potýčkam. Obe strany vyjednávajú. Ukrajinský minister obrany Ihor Teňuch medzitým oznámil, že Kyjev z Krymu svoje jednotky napriek ruskému tlaku neodvolá.

Veliteľ ukrajinskej flotily opustil jej hlavný štáb v Sevastopole

Veliteľ ukrajinského vojenského námorníctva kontradmirál Serhij Hajduk dnes so skupinou ukrajinských dôstojníkov opustil areál hlavného štábu ukrajinského námorníctva v Sevastopole. Agentúru Interfax o tom informovali zdroje v štábe sevastopolskej domobrany.

Ďalší útok na Kryme:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: pbs.twimg.com)

Pred odchodom Hajduk v hlavnom štábe rokoval s veliteľom ruskej Čiernomorskej flotily viceadmirálom Alexandrom Vitkom. Témy asi 15-minútového rozhovoru ani jeho výsledok nie sú známe: Vitko ich odmietol komentovať.

Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy Vitko prišiel do ukrajinského štábu po tom, ako ho obsadili účastníci proruského mítingu a nad areálom vztýčili ruskú zástavu a vlajku sv. Andreja - symbol ruského vojenského námorníctva. Vo vojenskom objekte vyhlásili poplach a ukrajinskí vojaci vytvorili "živú reťaz" pred účastníkmi mítingu, informovalo Echo Moskvy.

Medzičasom však areál základne v malých skupinách opúšťajú aj ďalší ukrajinskí vojaci. Ako spresnil zdroj Interfaxu, v záujme ich ochrany pred možnými provokáciami ich sprevádzajú príslušníci domobrany.

Ruské letectvo začalo "výcvik" na západe, americký torpédoborec v Čiernom mori

Ruská armáda začala dnes rozsiahle letecké manévre na severozápade krajiny, na ktorých sa podľa agentúry Interfax zúčastňujú bojové stíhačky a bombardéry. Zdroj z ministerstva obrany naznačil, že sa cvičenia konajú prevažne v oblastiach, ktoré nesusedia s Ukrajinou. Môžu však prispieť k nárastu napätia medzi Ruskom a NATO po ruskej anexii Krymu, napísala agentúra Reuters.

Americký torpédoborec Truxtun, vyzbrojený riadenými strelami, dnes začal vojenské cvičenia s bulharským a rumunským vojenským námorníctvom v Čiernom mori. Armáda USA označila tieto cvičenia za "rutinné" s tým, že boli naplánované ešte pred vypuknutím krízy na Ukrajine.

"Je veľa dôvodov pre cvičenia so spojencami, poskytujú nám príležitosť ubezpečiť našich spojencov v NATO o našej podpore," citoval Reuters pracovníka komunikačného útvaru amerických námorných síl v Európe, Shawna Eklunda.

 

Ukrajinská vláda v utorok vydala nariadenie, ktorým povoľuje svojim vojakom na Kryme používanie ostrej munície na ochranu ich životov. Ide o reakciu na správy, podľa ktorých na základni v krymskej metropole Simferopoľ prišli o život dvaja ukrajinskí vojaci, informovalo tlačové stredisko dočasného ukrajinského prezidenta Oleksandra Turčinova.

Až doteraz pritom Kyjev svojim vojakom v pôsobiacim v oblasti radil, aby sa zdržiavali ozbrojenej agresie voči proruským vojakom.

Vojakom povolili používanie zbraní
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Ku krvavému incidentu malo prísť na ukrajinskej základni v Simferopoli po tom, ako údajne proruskí vojaci odzbrojili miestnych členov ukrajinskej armády. Rusko naopak informovalo, že pri útoku zahynuli "prokrymskí bojovníci", ktorých zabil ostreľovač.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk po zverejnení týchto informácií obvinil Moskvu z "vojnového zločinu". Konflikt na Kryme sa podľa neho teraz presunul "z politickej do vojenskej roviny".

Krymská domobrana vzala útokom hlavný štáb ukrajinskej vojenskej flotily

Krymské jednotky domobrany dnes zaútočili na štáb ukrajinského vojenského námorníctva v čiernomorskom prístave Sevastopol. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na svojho fotoreportéra, podľa ktorého domobrana zaútočila na budovu veliteľstva a jej príslušníci vztýčili na jednom z objektov ruskú vlajku.

Podľa popisu udalostí v podaní agentúry ITAR-TASS niekoľko stoviek účastníkov proruského mítingu pred budovou velenia ukrajinskej námornej flotily zvalilo zátarasy, preniklo do areálu a nad jednou z budov vztýčilo ruskú vlajku a zástavu sv. Andreja - symbol ruskej vojenskej flotily.

Vojakom povolili používanie zbraní
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

ITAR-TASS spresňuje, že po prieniku civilistov sa začali rokovania medzi ich zástupcami a predstaviteľmi ukrajinskej flotily. K násiliu údajne nedošlo. ITAR-TASS dodáva, že na akcii sa nezúčastnili žiadni ruskí vojaci.

Spoločnosť National Geographic bude Krym označovať na mapách za ruský

Americká Národná zemepisná spoločnosť (National Geographic Society) bude vo svojich publikáciách uvádzať Krym ako časť ruského územia. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Hlavný kartograf spoločnosti Juan Valdes na vysvetlenie uviedol, že jeho povinnosťou je sledovať situáciu vo svete a zaručiť tak, že mapy budú odzrkadľovať reálny stav.

Dodal, že po ratifikácii zmluvy o pripojení Krymskej republiky a mesta Sevastopol k Ruskej federácii sa obe tieto územia oficiálne stanú súčasťou územia Ruskej federácie. Očakáva sa, že zmluvu o vstupe dvoch nových subjektov do zväzku Ruskej federácie ratifikuje ruský parlament ešte do konca tohto týždňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu