Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Nová strana na politickej scéne: Šéfom SDS europoslanec Sergej Kozlík

Sergej Kozlík
Sergej Kozlík

KOŠICE – Ustanovujúcou schôdzou a voľbou predsedníctva strany dnes v Košiciach začala svoje pôsobenie Strana demokratického Slovenska (SDS). Za predsedu stranu bol dnes hlasovaním zvolený Sergej Kozlík, podpredsedami sú Andrea Šimurdová a Stanislav Čižmárik. Tajomníkom strany sa stal Vladimír Hudec.

„Strana je zameraná v stredoľavom spektre. Chceme byť alternatívou strane Smer-SD a narušiť jej dominanciu v tomto priestore. Najbližšie nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu, kde by lídrami mali byť Irena Belohorská a ja. Na jeseň do komunálnych volieb sa nám hlásia nezávislí starostovia a poslanci, ale aj bývalí starostovia za ĽS-HZDS. Cieľom strany je dostať sa do slovenského parlamentu,“ uviedol predseda SDS Sergej Kozlík.

V parlamentných voľbách odhadujú svoj potenciál na 10 percent. Podľa predsedu chcú byť dobrou a komunikatívnou silou najmä tam, kde sú korektné a vecné riešenia. Budú hľadať riešenia, ktoré majú dlhodobejší charakter a širšiu spoločenskú zhodu. Ich ambíciou je postaviť do niekoľkých mesiacov tieňový kabinet a pôsobiť ako opozičná strana.

Momentálne má strana 50 členov. Podľa Kozlíka SDS neprevzala členskú základňu ĽS-HZDS, ale netají sa tým, že jej členmi sú aj ľudia, ktorí tam niekedy pôsobili. Podľa neho bude mať nová strana priehľadnejšie stanovy a základným pravidlom bude voľba predsedu tajným hlasovaním. Financovaná bude v začiatkoch z vlastných zdrojov, rovnakým spôsobom bude financovaná aj kampaň vo voľbách do Európskeho parlamentu. Predstavitelia strany vyzbierali pred jej registráciou 15.000 podpisov a registrácia prebehla na Ministerstve vnútra SR vo štvrtok (5. 3.).

Podľa podpredsedníčky Andrey Šimurdovej je základom ekonomicky a finančne stabilizovať obce a mestá, decentralizovať školstvo a zabrániť odlivu mladých do zahraničia. Čižmárik zase vyzdvihol akútnosť zlepšenia podnikateľského prostredia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu