Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Strana HZDS je definitívne minulosťou: Toto ju už čoskoro nahradí!

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar (Zdroj: SITA)

ŽILINA – Ľudová strana- Hnutie za demokratické Slovensko skončila, no už koncom februára by ju mala nahradiť nová Strana demokratického Slovenska. Na dnešnom mimoriadnom sneme v Žiline hlasovalo za zánik takmer 23 rokov fungujúcej strany 161 zo 165 prítomných delegátov.

Podľa Sergeja Kozlíka strana už bola strnulá. „Nedokázala pohnúť tou vrcholovou štruktúrou, nedokázala robiť sebareflexiu po voľbách, teda vymeniť lídrov, ktorí nepriviedli stranu do parlamentu,“ povedal Kozlík, ktorý bol doteraz na čele desaťčlenného republikového politického grémia, ktoré od septembra viedlo stranu už bez predsedu Vladimíra Mečiara. Ďalšími dôvodmi, ktoré zavážili pri rozhodovaní o zániku strany, boli podľa Kozlíka aj neúspech vo vlaňajších župných voľbách, keď sa medzi krajských poslancov dostali len traja nominanti, tiež neochota odborníkov spolupracovať s ĽS-HZDS či dlhy strany, ktoré sú výrazne vyššie ako jej súčasný majetok či pohľadávky. Práve pre tieto dlhy sa grémium a mimoriadny snem rozhodli pre zrušenie strany formou dobrovoľného ukončenia činnosti bez likvidácie.

Podľa Kozlíka iniciatívu za vznik nového stredoľavého politického subjektu Strana demokratického Slovenska prijali delegáti zrušenej ĽS-HZDS prekvapivo veľmi pozitívne. Nová strana by podľa Kozlíka, ktorý sa chce uchádzať o post jej predsedu, mala byť pružnejšia a modernejšia, čo by malo byť viditeľné už aj v jej stanovách. Prvú inventúru najmenej 10-tisíc potrebných podpisov podporujúcich vznik novej strany chcú jej zakladatelia urobiť už okolo 20. februára, aby sa pokúsili stihnúť voľby do Európskeho parlamentu a aby určite postavili kandidátov v koncoročných komunálnych voľbách. Na slovenskej politickej scéne si chcú medzi voličmi vybojovať desať percent v priestore, v ktorom dnes dominuje Smer-SD. Kozlík tiež zdôraznil, že Strana demokratického Slovenska sa bude v porovnaní s ĽS-HZDS viac sústrediť na voličov a nebude budovať početnú členskú základňu. 

Zakladateľ a bývalý dlhoročný predseda Ľudovej strany-HZDS Vladimír Mečiar sa vzdal členstva v strane 12. decembra 2013. „Takzvané kolektívne vedenie poza chrbát členov pripravuje bankrot a likvidáciu strany. Napriek uzneseniam snemu rozpracováva založenie novej strany, klame verejnosť, klame členov a v takomto spolku byť nemôžem,“ vysvetlil v decembri svoje rozhodnutie Mečiar cez svoju asistentku Katarínu Rosinovú.

Ako predseda strany skončil Mečiar 7. septembra 2013. Dovtedajšie vedenie vrátane predsedu stratilo funkcie na začiatku republikového snemu strany, na ktorom personálna komisia, žiadna krajská ani okresná organizácia ani žiadny delegát nenavrhol nikoho za kandidáta na predsedu. Delegáti potom rozhodli, že ĽS-HZDS bude v nasledujúcom období bez predsedu a viesť ju bude republikové politické grémium, tvorené ôsmimi krajskými predsedami, europoslancom Sergejom Kozlíkom a doterajším ústredným tajomníkom Tiborom Cabajom. Strana Hnutie za demokratické Slovensko na čele s Vladimírom Mečiarom bola zaregistrovaná ministerstvom vnútra 3. mája 1991, ustanovujúci snem sa konal 22. júna 1991 v Banskej Bystrici.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu