Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Mesežnikov: Ponuka Fica na spoločnú zmenu ústavy by KDH skompromitovala

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Kresťanskí demokrati nemohli prijať ponuku premiéra a prezidentského kandidáta Roberta Fica (Smer-SD) a spoločnú zmenu ústavy, domnieva sa politológ Grigorij Mesežnikov. "Mohli by sa tým skompromitovať," vysvetlil.

Fico v nedeľu (23.2.) ponúkol predloženie spoločného poslaneckého návrhu, ktorý by riešil požiadavku KDH na posilnenie tradičnej rodiny v ústave a zároveň reformu justície prezentovanú Smerom. Mesežnikov ponuku hodnotí ako "manéver" alebo "trik".

"KDH, ktoré sa prezentuje ako štátotvorná sila, nemôže pristúpiť na takýto kompromis," domnieva sa. To však podľa neho neznamená, že zhoda by nemohla byť dosiahnutá neskôr. "Toto je otázka, ktorá by naozaj mala byť vyriešená ako výsledok celospoločenskej diskusie a nie v hektickej atmosfére prezidentských volieb," mieni na margo návrhu kresťanských demokratov.

Návrhy na zmenu ústavy vo volebnom období prvého občana štátu, ktoré predložili vládny Smer-SD a kresťanskí demokrati majú v prvom rade politický akcent, podotkol politológ Michal Horský. Premiérov návrh hodnotí ako kompromisný. "Schopnosť uzatvárať dohody a politické kompromisy je tým najlepším odporučením občanovi na výber prezidenta. Je tou najúčinnejšou ponukou," je presvedčený.

Návrh KDH podľa Horského dokazuje, že hnutie v prezidentskej kampani stojí predovšetkým o podporu pravicového voliča s výrazne náboženským cítením. "Preto nepredpokladám, že do volieb príde k zmene ústavy. Predpokladám však, že sa upevnia pozície oboch voličských táborov," komentuje politológ aktuálne politické operácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu