Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

OĽaNO oslovilo stovku organizácií, čaká nominácie pre kandidátku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hnutie OĽaNO pokračuje v budovaní kandidátky pre májové voľby do Európskeho parlamentu. Dnes odoslalo list stovke rôznych spoločenských organizácií s ponukou, aby nominovali svoje osobnosti. Konečný výber bude v réžii poslaneckého klubu hnutia, ktorého členovia rozhodnú hlasovaním.

O postupe hnutia informoval Jozef Viskupič, ktorý je jeho lídrom pre eurovoľby. OĽaNO v januári oznámilo, že kandidátku otvorí a zvyšné miesta ponúka verejnosti. Viskupič tvrdí, že je o ne „značný záujem“ a už teraz má na stole „desiatky“ životopisov. „K 20. marcu predstavíme veľmi kvalitnú kandidátku, keďže ten proces dosť otvárame,“ sľubuje poslanec. Cieľom hnutia je nájdenie „rešpektovaných a dôveryhodných osobností“.

O tom, ktoré organizácie oslovia, rozhodoval celý poslanecký klub. Mená organizácií Viskupič nechcel špecifikovať, s odôvodnením, aby tým nikoho neuprednostnil. „Budeme čakať, ako zareagujú. Ak majú dojem, že by vedeli svoju agendu zastupovať aj z euroúrovne, nech určia osobu, ktorá by bola na to z ich okolia najvhodnejšia,“ odkazuje poslanec. Od ponúknutých kandidátov OĽaNO očakáva najmä, že budú odborníci, budú bezúhonní a politicky neangažovaní.

Hnutie neoslovilo len mimovládky, ale sa usilovalo pokryť celé spoločenské spektrum. „Organizácie reprezentujúce široké zastúpenie občianskej spoločnosti budú odrážať záujmy Slovenska v Európe lepšie než súčasné politické strany,“ uviedol Viskupič.

Kandidátku na občianskom a nie politickom princípe sa hnutie rozhodlo postaviť preto, lebo je presvedčené, že „zodpovedné funkcie majú vykonávať ľudia, ktorí sú odborníkmi vo svojej oblasti a nie tí, ktorí sú zväčša len politickými nominantmi“.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu