Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Matovičovci organizujú masívne referendum: Chránime Slovensko pred zvrátenými chúťkami politikov!

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičné hnutie OĽaNO chce zorganizovať masívne hĺbkové referendum na opravu a ochranu Slovenska pred zvrátenými chúťkami politikov a riešenie problémov a otázok, na ktoré politici nenachádzajú riešenie. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil líder OĽaNO Igor Matovič.

Predmetom referenda majú byť otázky týkajúce sa korupcie či tradičnej rodiny. Predstavitelia OĽaNO už majú niektoré otázky pripravené, ale chcú dať priestor občanom, aby sami zoznam otázok doplnili. Matovičovci sa nebránia tomu, aby ich v konečnom referende bolo aj 20.

Nateraz sú isté otázky, či občania chcú, aby petícia mohla byť návrhom zákona, či súhlasia so znížením kvóra platnosti referenda, či sú za zachovanie politických nominácií resp. či chcú definovať manželstvo ako zväzok muža a ženy alebo dovoliť adopcie detí homosexuálnymi pármi. V tomto smere prosí OĽaNO o podporu a spoluprácu aj Alianciu za rodinu a Konferenciu biskupov Slovenska.

Zber minimálne 350.000 podpisov, ktoré sú na vyhlásenie referenda potrebné, chcú predstavitelia OĽaNO zaplatiť sami z peňazí, ktoré získali zo štátneho rozpočtu na základe volebného výsledku. Pri ich zbere chcú navštíviť každú jednu domácnosť na Slovensku. Samotné referendum, ktorého organizácia stojí milióny eur, by už mal zaplatiť štát. Matovič je však presvedčený, že sa to oplatí.

Kedy sa referendum bude konať, zatiaľ nie je jasné. Na Slovensku sú totiž takmer dva milióny domácností a nejaký čas potrvá, kým  navštívia všetky. "Bude to vtedy, ako zaklopeme na poslednú domácnosť. Budeme sa snažiť vyzbierať podpisy do konca roka," avizoval Matovič.

Ako podporný argument pre svoj zámer uviedol Švajčiarsko, ktoré dlhodobo funguje na systéme referend. "Ak sa medzi politikmi nájde niekto, kto povie, že Švajčiarsko nefunguje, je blázon," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu