Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Poslanci bilancujú: Čo nám prinieslo 10 rokov s EÚ?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rok 2014 prinesie príležitosť vyhodnotiť, čo Slovensku dala a dáva integrácia do európskych a transatlantických štruktúr. Oslávi totiž desiate výročie vstupu do Európskej únie (EÚ) a Severoatlantickej aliancie. Okrem toho si SR pripomenie 25. výročie Nežnej revolúcie. Uvádza sa to v materiáli Zameranie zahraničnej a európskej politiky Slovenskej republiky na rok 2014, ktorý na úvod siedmeho rokovacieho dňa 29. schôdze NR SR predstavil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

"Budeme mať priestor na to, aby sme zhodnotili, akým spôsobom sa naplnili naše očakávania, ktoré sme do politických a spoločenských zmien pred 25 rokmi vkladali aj v medzinárodnej oblasti," píše sa v dokumente. V súvislosti s desiatym výročím vstupu do EÚ pripraví rezort zahraničných vecí správu hodnotiacu desať rokov členstva. Jej súčasťou budú odporúčania pre vládu SR v oblasti európskych politík a ďalšieho smerovania európskeho projektu.

Zahraničná a európska politika SR je podľa dokumentu postavená na štyroch nosných pilieroch. Prvým z nich je bilaterálna a multilaterálna diplomacia, druhým je európska politika, tretím ekonomická diplomacia a jednotná prezentácia SR v zahraničí a posledným konzulárna agenda a pomoc občanom.

"Jednou z hlavných priorít a profilových tém zahraničnej politiky SR je podpora transformácie krajín západného Balkánu a ich približovanie k EÚ," tvrdí rezort. Predstavitelia slovenskej diplomacie plánujú dohliadať na to, aby partnerom na ich integračnej ceste neboli kladené nové podmienky.

"SR bude podporovať pokračovanie dialógu medzi Belehradom a Prištinou. Čiernej Hore, ktorá úspešne napreduje v prístupových rokovaniach, ako aj Srbsku, ktoré prístupové rokovania otvorí v roku 2014, je SR pripravená poskytnúť politickú podporu i expertnú pomoc," avizuje rezort. Slovensko chce tiež podporovať pokračovanie prístupových rokovaní s Tureckom.

Oficiálnu rozvojovú pomoc chce Slovensko smerovať na tri krajiny - Afganistan, Keňu a Moldavsko. Pomoc týmto štátom má byť zacielená najmä na sektory zdravotnej starostlivosti, vzdelávania, podpory regionálneho rozvoja a budovania občianskej spoločnosti. "SR bude pokračovať vo využívaní efektívnych nástrojov a modalít oficiálnej rozvojovej pomoci, ku ktorým patrí vysielanie dobrovoľníkov, poskytovanie mikrograntov a trilaterálna spolupráca najmä s tradičnými donormi," píše ministerstvo. Prioritou vo vízovej politike pre rezort je redukcia rozsahu vízovej povinnosti pre občanov SR.

Dnes popoludní bude nasledovať pravidelná štvrtková Hodina otázok. Premiér Robert Fico (Smer-SD) bude v rámci svojej pätnásťminútovky odpovedať na otázku straníckeho kolegu Tibora Lebockého, ktorý chce vedieť, aké témy a s akými závermi boli predmetom prvého rokovania Rady solidarity a rozvoja v roku 2014. Evu Hufkovú (Smer-SD) zase zaujíma, čo predseda vlády očakáva od reformy súdnictva a aké budú úlohy komisie pre reformu súdnictva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu