Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Symbolické: Sochu cikajúceho chlapčeka v Bruseli oblečú do slovenského kroja

Socha Manneken-Pis v Bruseli
Socha Manneken-Pis v Bruseli (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Sochu Manneken-Pis v Bruseli oblečie Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pri príležitosti 10. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie do slovenského kroja.

Kraj tak urobí v spolupráci s Európskou komisiou a Stálym zastúpením SR pri EÚ, informovala o tom hovorkyňa BSK Iveta Tyšlerová. Akcia sa bude konať v centre historického Bruselu 3. mája, pričom na podujatí sa predstavia aj iné slovenské regióny.

Bratislavský kraj bude mať počas akcie svoj stánok práve v blízkosti sochy Manneken-Pis. "Je to príležitosť, ako môžeme predstaviť našu kultúru, naše tradície a atraktívne miesta v Bratislavskom kraji,“ uviedol predseda kraja Pavol Frešo. Návštevníci môžu na akcii ochutnať malokarpatské vína či tradičné bratislavské rožky. BSK sa bude prezentovať aj v rámci sprievodného kultúrneho programu, predstavia sa "choduliari“ oblečení v kostýmoch znázorňujúcich symboly mesta Bratislava, živá socha "Čumila“ a pripravený je aj hudobný program. 

Na príprave podujatia spolupracuje aj Veľvyslanectvo SR pri Belgickom kráľovstve. Záštitu prevzali podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, stály predstaviteľ SR pri EÚ veľvyslanec Ivan Korčok a veľvyslanec SR v Belgickom kráľovstve Ján Kuderjavý, účasť prisľúbil aj primátor mesta Brusel Yvan Mayeur. 

Pri príležitosti 10. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie založila Kancelária BSK v Bruseli spolu so Zastúpením hlavného mesta Praha pri EÚ tradíciu spoločných československých diskusných večerov v Bruseli pod názvom Československé rozhovory k veci a nad vecou. Podujatie je určené pre slovenskú a českú komunitu žijúcu za hranicami svojich krajín.

Úvodná marcová diskusia zhodnotila desaťročné pôsobenie Slovákov a Čechov v EÚ. "Podujatie malo veľký úspech a preto pripravujeme ďalšie, na ktoré chceme pozvať slovenské a české osobnosti, ktoré budú diskutovať o aktuálnych európskych témach,“ dodal Frešo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu