Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ministerstvo zverejnilo výsledky druhého kola pre záchranky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva dnes zverejnilo výsledky druhého kola tendra na licencie pre záchranky. V rámci neho prerozdelilo 124 licencií na prevádzkovanie ambulancií pozemnej záchrannej zdravotnej služby.

Ako vyplýva z výsledkov, väčšinu licencií získali Falck Záchranná, Záchranná a dopravná zdravotnícka služba Bratislava, Záchranná služba Košice a ZaMED. Licencie platia po novom šesť rokov namiesto doterajších štyroch.

Prvé kolo tendra sa neskončilo úspešne pre viaceré regionálne nemocnice. Ich stanice získali súkromné alebo štátne spoločnosti. Záchranky sú v sektore zdravotníctva považované za jednu z najziskovejších oblastí, nemocnice tak tento výpadok pravdepodobne pocítia. V druhom kole viaceré nemocnice, naopak, získali licencie na doterajšie stanice aj naďalej. O stanice však prišli nemocnice v Krompachoch či Nových Zámkoch.

Pre problémy v prvom kole tendra žiadala vlani opozícia hlavu šéfky rezortu Zuzany Zvolenskej (nominant Smer-SD). Opozičné strany kritizovali, že tender na licencie pre letecké záchranky sa skončil v prípade staníc v Bratislave a Trenčíne o päť dní neskôr, ako vypršali tie pôvodné. Z týchto staníc tak záchranárske vrtuľníky nemohli vzlietnuť. Podľa Zvolenskej však bola kontinuita poskytovania zdravotnej starostlivosti zachovaná, keďže mohli zasahovať vrtuľníky z iných staníc.

Na Slovensku v súčasnosti funguje 273 ambulancií pozemnej záchrannej zdravotnej služby a sedem leteckých v Bratislave, Banskej Bystrici, Nitre, Žiline, Poprade, Košiciach a Trenčíne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu