Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Jahnátek nepriznal pozemky: Pokuta mu nehrozí

Ľubomír Jahnátek
Ľubomír Jahnátek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek nemusí zaplatiť pokutu za to, že ako verejný funkcionár nepodal úplné majetkové priznanie. Rozhodli o tom dnes na výbore pre nezlučiteľnosť funkcií poslanci Smeru-SD, ktorí nepodporili návrh poslanca Mostu-Híd Zsolta Simona. Ten navrhoval Jahnátkovi udeliť pokutu vo výške troch mesačných platov za to, že v majetkovom priznaní neuviedol ornú pôdu v rodných Komjaticiach. Keďže uznesenie neprešlo, konanie voči Jahnátkovi sa skončilo.

Jahnátek od začiatku prípadu tvrdí, že o svojom vlastníctve ornej pôdy nevedel a preto tento majetok v priznaní neuviedol. Vlastníctvo ornej pôdy ale potvrdil tým, že majetkové priznanie doplnil.

Simon Jahnátkovo tvrdenie o nevedomosti spochybnil odvolávajúc sa na dokumenty z Okresného súdu Nové Zámky. Z nich podľa Simona vyplýva, že Jahnátek urobil kroky pre nadobudnutie spomínaného majetku, hoci tvrdí opak. "Prejavil vôľu a to hneď niekoľkokrát. Takže nie je pravda, že o majetku nevedel. Alebo chce tvrdiť, že jeho súrodenci sfalšovali jeho podpis?" uviedol Simon na rokovaní výboru.

Oľga Nachtmannová zo Smeru-SD si osobne myslí, že Jahnátek by nemal byť potrestaný, keďže hovorí, že o majetku nevedel. "Úmysel nepriznať pôdu teda nie je," povedala Nachtmannová, podľa ktorej minister Jahnátek zákon neporušil. "Z dôkazov vyplýva, že si bol vedomý vlastníctva tohto majetku," zopakovala poslankyňa KDH Monika Gibalová.

Spolu so Simonom pripomenuli, že výbor nemá byť vyšetrovateľ a nemá zisťovať, či verejný funkcionár majetok nepriznal úmyselne alebo neúmyselne. Zákon podľa opozície hovorí jasne. "Bolo majetkové priznanie úplné? Nebolo. Či sa nám to páči, alebo nie, minister nepodal úplné majetkové priznanie a teda porušil ústavný zákon a patrí mu pokuta," zdôraznil Simon. Jeho návrh sankcionovať Jahnátka podporila len opozícia, niektorí poslanci Smeru-SD hlasovali proti a iní sa zdržali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu