Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poslanci dnes prerokujú odmeny a hazard

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – KDH chce obmedziť vznik nových a existenciu súčasných herní a umiestňovanie herných automatov. Vyplýva to z novely zákona o hazardných hrách, ktorou poslanci odštartujú šiesty deň 29. schôdze parlamentu.

„Chceme vrátiť samosprávam a občanom možnosť ovplyvňovať prostredie, v ktorom žijú. Dopady šíriaceho sa hazardu sú ekonomické, sociálne a kriminálne. Na hazarde zarábajú len krupieri a majitelia kasín. Všetci ostatní prehrávajú,“ zdôvodnil návrh predseda hnutia Ján Figeľ. Podľa neho sa dnes vytvárajú rozmachom herní a počtu automatov podmienky pre mnohé negatívne javy, ako sú prostitúcia, pranie špinavých peňazí, predaj zbraní. „Sociálne dopady sú nevyčísliteľné, pretože znamenajú rozpad rodín. Gambling je ťažšia závislosť ako od alkoholu,“ zdôraznil.

Parlament prerokuje i zákon o výbere a odmeňovaní zástupcov štátu v orgánoch spoločností s majetkovou účasťou štátu, ktorým chcú poslanci za OĽaNO Miroslav Kadúc a Igor Hraško zakázať odstupné alebo mimoriadne odmeny pri skončení funkcie pre manažérov v štátnych firmách. "Cieľom návrhu zákona je vytvoriť komplexný a systematický zákonný rámec, ktorý by reguloval výber a následné odmeňovanie zástupcov štátu v orgánoch spoločností s majetkovou účasťou štátu," vysvetľujú opoziční poslanci. Zástupcom štátu návrh zakazuje kumulatívne poberanie odmien za výkon viacerých funkcií. Vychádza z pravidla "jedenkrát a dosť", odmenu umožňuje poberať len za funkciu, ktorú zástupca štátu začal vykonávať ako prvú. Manažéri teda budú môcť naďalej pôsobiť vo viacerých štátnych spoločnostiach, všetky ďalšie funkcie by ale vykonávali zadarmo. Za absencie na zasadnutiach orgánov spoločností navrhujú Kadúc a Hraško udeľovať zástupcom štátu sankcie. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu